Росія відкриває новий фронт у війні з сирійськими повстанцями – Times

11 сiчня 16:15

Російські нальоти на півдні Сирії, де майже немає бойовиків ІД, істотно змінили баланс сил.

 

Росія відкрила новий фронт у своїй сирійської повітряній війні, завдаючи ударів на півдні Сирії, тим самим змушуючи повстанців відступити, пише британська газета The Times.

"Це турбує Йорданії та Ізраїлю", - йдеться в статті.

В останні тижні російські бомбардування, що суттєво посилилися, дозволили військам режиму сирійського лідера Башара Асада вперше за два роки почати наступ на півдні Сирії. Західні дипломати і командири сирійських повстанців повідомили, що російські нальоти істотно змінили баланс сил.

Ці зміни хвилюють Ізраїль, який побоюється вторгнення "Хезболли" на Голанські висоти. При цьому, як підкреслює видання, на півдні Сирії майже немає бойовиків ІГ, але є повстанський альянс "Південний фронт" - "останній цілісний блок угруповань прозахідної "Вільної сирійської армії" ("остання надія" Сирії, як вважає Інституту Карнегі (США).

Західний дипломатичне джерело в регіоні зазначив посилення в останні три тижні бомбардувань на півдні Сирії. Після сталося наземний наступ на чолі з "Хезболлою" і проіранськими ополченнями. "Ми говоримо про 60 авіаудари менш ніж за 48 годин. У сирійської армії немає можливостей наносити стільки ударів", - сказав представник "Південного фронту" майор Іссам аль-Рейс. Інший командир повстанців заявив, що втрати будуть нести "непередбачувані вигоди" для сирійського режиму.

На знак наростаючого розчарування одна з найбільших повстанських угруповань Сирії вчора попередила, що може бойкотувати мирні переговори. "Армія Ісламу" заявила, що примусити режим Асада до переговорів можна тільки з допомогою зенітних ракет. Але Захід поки не надає, побоюючись їх захоплення ісламістськими терористичними угрупованнями.

Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня після відповідного запиту президента країни Башара Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і ЄС звинувачують режим Асада у військових злочинах і вимагають його відставки.

Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", західні держави, а також Турція та Саудівська Аравія заявляють, що цілі бомбардувань РФ в Сирії - в першу чергу, сирійські повстанці, опозиційні к Асаду, а не терористи "ІД".