Росія схвалила в першому читанні закон про тотальний іспит для мігрантів

10 квiтня 19:06

За задумом авторів законопроекту, набути чинності поправки повинні з січня 2015 року.

 

Держдума 10 квітня ухвалила в першому читанні закон, що зобов'язує всіх мігрантів здавати іспит з російської мови, історії Росії та основ законодавства РФ. Про це повідомляється на сайті нижньої палати парламенту. За задумом авторів законопроекту, набути чинності поправки повинні з січня 2015 року.

Згідно з документом, іноземці, які хочуть отримати російську робочу візу, повинні надати сертифікат про складання іспитів. Мігранти, яким не потрібна віза, пред'являти результати іспиту зобов'язані при отриманні дозволу на роботу. Виняток автори законопроекту зробили тільки для висококваліфікованих фахівців, яким не потрібно проходити будь-які перевірки.

Здати іспит і отримати сертифікат іноземці зможуть в організаціях, зокрема, іноземних, які отримають відповідний дозвіл від російської влади. Цей документ буде діяти п'ять років. Форму іспиту, порядок його проведення та вимоги до мінімального рівня знань повинні встановити виконавчі органи влади.

Автори законопроекту також зазначили, що оплачувати іспит повинні самі мігранти, щоб уникнути додаткових витрат з бюджету. Вартість перевірки, як сказано в пояснювальній записці, не повинна перевищувати п'яти тисяч рублів.

У записці до закону сказано, що знання російської мови, історії та законів зробить перебування мігрантів комфортним, сформує взаєморозуміння приїжджих і місцевого населення, а також сприятиме стабільності і безпеці.

З грудня 2012 року в Росії вже почав діяти схожий закон, який, щоправда, зобов'язав здавати іспит з російської мови тільки тих мігрантів, які працюють у сфері ЖКГ, роздрібної торгівлі та побутового обслуговування. Втім, як зазначають ЗМІ, приїжджі проігнорували нову вимогу і за перші 10 днів дії правил здали іспити тільки 200 мігрантів. !zn

Читайте також:

Росія буде покращувати свій імідж методами радянської пропаганди

Встановлено ліміт імміграції: в 2013-му Україна може прийняти лише 6 тисяч іноземців

Чверть населення України хотіли б виїхати із країни

З 1 грудня українські заробітчани в Росії мають підтверджувати знання російської мови