Росія розмістить у Білорусі військову авіабазу

23 квiтня 15:41

Росія у 2014 році поставить до Білорусі чотири дивізіони С-300 для захисту повітряного простору, а в 2015-му має намір розмістити авіаполк з винищувачами.

 

У Білорусі з'явиться російська авіаційна військова база. До 2015 року Росія має намір розмістити у сусідній державі авіаполк з винищувачами, повідомив міністр оборони РФ Сергій Шойгу за підсумками зустрічі з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

"Ми приступаємо до розгляду плану зі створення тут російської авіаційної бази з літаками-винищувачами. Сподіваємося, що в 2015 році тут вже з'явиться авіаційний полк", - сказав міністр.

За словами Шойгу, в поточному році передбачається створити у Білорусі авіаційну комендатуру і поставити першу чергову ланку бойових винищувачів.

"Ми передбачаємо і надалі розглядати питання, необхідні для посилення обороноздатності наших білоруських колег і братів", - додав він.

Крім того, Шойгу розповів, що у 2014 році в Білорусь будуть поставлені чотири дивізіони ракетних систем С-300 для захисту повітряного простору.

- Країни-сусіди озброюються набагато активніше за Україну

Білорусь і Росія реалізують спільну програму створення регіональної системи протиповітряної оборони, а також велику програму у сфері військово-технічного співробітництва.

В даний час у Білорусі розташовані два військових об'єкти РФ - РЛС "Волга" в Ганцевичах і 43-й вузол зв'язку ВМФ Росії "Вілейка" (у Мінській області).

Перший об'єкт входить до складу системи попередження про ракетний напад, вона поставлена на бойове чергування у жовтні 2003 року. Згідно з угодою, Росія орендувала дану ділянку до 2020 року.

Другий об'єкт забезпечує зв'язок Головного штабу ВМФ з атомними підводними човнами, які несуть бойове чергування в районах Атлантичного, Індійського і частково Тихого океанів. Згідно з угодою від 1995 року, вузол зв'язку переданий Росії у безоплатне користування на 25 років. !zn

Читайте також:

Москва проігнорувала пропозиції Києва з ЧФ РФ і військової співпраці

Російська армія закупить надувні танки і літаки

На тлі зниження військової потужності України сусідні країни активно озброюються

У російському аналогу НАТО розписали "райдужні перспективи" для України