Росія образилася на ЄС через спрощення візового режиму з Україною

25 лютого 13:55

Говорячи про візовий процес у відносинах Росія-ЄС - подальше спрощення візового режиму, Лавров зазначив, що тут все впирається у небажання членів Євросоюзу полегшити візовий режим для власників російських службових біометричних паспортів.

 

[media type="picture" position="1" ]Процес спрощення візового режиму для короткострокових поїздок громадян між Росією і ЄС дуже політизований. Про це заявив міністр закордонних Росії Сергій Лавров на зустрічі з викладачами і студентами Дипломатичної академії МЗС РФ.

"Я переконаний, що ми вже давно готові до безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян", - підкреслив він. Проте, за словами Лаврова, у Москві складається враження, що "деякі члени Євросоюзу зайняли політичну позицію, що дискримінує Російську Федерацію". За деякими даними, зазначив міністр, кілька членів Євросоюзу "твердо наполягають, використовуючи принцип консенсусу, що діє в ЄС, на тому, щоб візові послаблення у відносинах з Росією не випереджали, а йшли за візовими послабленнями для країн Східного партнерства (Україна, Молдова, Білорусь, Грузія, Вірменія, Азербайджан).

"Якщо це так, то це чиста упередженість, значить, люди намагаються вести справи не на основі фактичної ситуації, а на основі своїх політичних уподобань", - зазначив міністр.

Говорячи про інший візовий процес у відносинах Росія-ЄС - подальше спрощення візового режиму, Лавров зазначив, що тут все впирається в небажання членів Євросоюзу полегшити візовий режим для власників російських службових біометричних паспортів. За словами міністра, можна було б відмовитися від цього пункту в угоді, однак, зовсім нещодавно Євросоюз підписав угоду про спрощення візового режиму з Україною, де власники службових біометричних паспортів звільнені від необхідності отримувати візи". "Тут ми опиняємося в ситуації, коли відмовившись від цього, ми свідомо підемо на те, щоб нас дискримінували", - сказав Лавров.

"Ми знаємо, що чиновник український від російського чиновника не надто відрізняється. І такий відвертий дискримінаційний підхід нас влаштувати не може, тому, я сподіваюся, що ми все-таки доб'ємося згоди на остаточний текст цієї угоди про спрощення віз", - зазначив міністр. !zn

Читайте також:

Леонід Кожара пообіцяв не відриватися від Росії

Герхард Шредер закликав Європу до швидкої інтеграції з Росією

У ЄС заявили, що суперечка України та Росії про черговість безвізового режиму марна

МЗС РФ хвилюється, що Євросоюз скасує візи для українців раніше, ніж для росіян - це "політично неправильно"