Росія може закрити московський офіс ООН з прав людини

10 березня 17:50

В міжнародній організації кажуть, що "певні сигнали" Москви говорять про це.

 

Влада Росії натякнула ООН, що збирається закрити офіс управління верховного комісара ООН з прав людини в Москві. Про це, як повідомляє "Русская служба Би-би-си", сказав комісар ООН Зейд Раад аль Хусейн.

"Я занепокоєний сигналами, отриманими від уряду, які свідчать про наміри закрити наше представництво в Москві", - сказав він під час виступу на Раді з прав людини в Женеві.

При цьому він не уточнив, про які саме "сигнали" йдеться. Однак верховний комісар ООН з прав людини додав, що хотів би тісніше контактувати з Москвою для обговорення проблем "скорочення простору для діяльності правозахисників і неурядових організацій". Останні впродовж останніх двох років під сильним тиском в Росії і вважаються "іноземними агентами".

Нещодавно Україна закликала ООН звернути увагу на ситуацію з правами людини в Росії. Зокрема, міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив, що для нинішнього режиму в Росії стало нормальним згортання простору для громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та опозиції, а також безпрецедентне зростання агресивного екстремізму, агресивного націоналізму, неонацизму та ксенофобські проявів.

Раніше правозахисна організація Amnesty International заявила про причетність проросійських бойовиків до зникнень кримських татар. Також тривають репресії щодо представницького органу, що обирається членами громади, – Меджлісу кримськотатарського народу.

У доповіді Amnesty International за 2015 рік говориться, що в цілому в Росії сильно погіршилася ситуація з правами людини.