Росія кличе Кіпр в Євразійське співтовариство

20 березня 16:59

Якщо Кіпр хоче отримати фінансову допомогу, йому потрібно перебувати під юрисдикцією Росії, заявив радник Путіна.

 

Кіпр повинен брати участь в інтеграції в рамках Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕс), якщо хоче отримати фінансову підтримку з боку Росії, заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв.

"Проблеми Кіпру ми могли б вирішувати, якщо б Кіпр був у нашій юрисдикції - якщо, припустимо, Кіпр перебував в Євразійському економічному співтоваристві. Тоді він міг би отримати кредити, як Таджикистан, Киргизстан, Білорусія, з Антикризового фонду ЄврАзЕс. А зараз від нас вимагають допомогти країні, яка поза нашою юрисдикцією. Якщо країна дійсно хоче отримати від Росії допомогу, значить, їй потрібно входити у наші процеси інтеграції", - сказав Глазьєв в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".

Росія, на його думку, повинна створювати орієнтовану на сусідів з СНД суверенну фінансову систему, використовуючи, зокрема, механізми контролю за рухом капіталу.

"Центр світової фінансової системи завжди буде вирішувати свої проблеми за рахунок периферії, тому нам потрібно створювати свою грошову систему - суверенну, засновану на власних кредитних джерелах, захищену від зовнішнього світу відповідними механізмами контролю за рухом капіталу і орієнтовану на довгострокові інвестиції у власний розвиток. Цю систему потрібно робити не тільки для себе, але і для всього Митного союзу, для СНД", - сказав Глазьєв.

Як повідомлялося, парламент Кіпру у вівторок, 19 березня відхилив законопроект про примусове списання частини депозитів у вигляді податку", яке було умовою фінансової допомоги Євросоюзу. !zn

Читайте також:

Росіяни готові покинути "колонізовані" міста Кіпру разом з яхтами, ікрою і горілкою "Путінка"

Кіпр поки не зміг домовитися з Росією про порятунок своєї економіки

Кіпр шукає порятунку від дефолту в Росії

Парламент Кіпру проголосував проти податку на депозити