Результати конституційного референдуму у Туреччині стали розчаруванням для Ердогана – оглядач

19 квiтня 07:00

Для перетворення Туреччини на авторитарну державу політик потребував повної та остаточної перемоги.

 

Результати проведеного в Туреччині референдуму про посилення президентських повноважень стали для Реджепа Ердогана розчаруванням, незважаючи на перемогу, пише в своїй статті для DT.UA оглядач Володимир Кравченко.

Автор зазначає, що незважаючи на те, що тепер ніщо не заважає Ердогану отримати абсолютну владу, платою за неї стали зіпсовані відносини з ЄС та внутрішній розкол в турецькому суспільстві, яке розділилося на майже рівну кількість прихильників (51,4%) та противників (48,6%) конституційної реформи. З його точки зору, Туреччину чекають потрясіння та масові протести.

"Незважаючи на мільйонну перевагу голосів прихильників конституційної реформи над її супротивниками, отриманий результат - все ж розчарування для Ердогана. Політик, який збирається в 2019 р. знову балотуватися у президенти, розраховував на значно більшу кількість голосів: йому потрібна була повна та остаточна перемога, аби продовжувати трансформувати Туреччину в авторитарну державу", – йдеться в статті.

Аналітик зазначає, що результати референдуму в Стамбулі, Анкарі та Ізмірі також стали для правлячої партії тривожним сигналом: вперше за багато років Ердоган програв у цих великих містах. Проти реформи проголосували також вестернізовані жителі середземноморського та егейського узбережжя, а також курди.

Читайте також: Трамп привітав Ердогана з перемогою на референдумі - ЗМІ

Нагадаємо, 16 квітня в Туреччині відбувся референдум щодо конституційної реформи. Згідно з даними державного інформагентства Anadolu, її прихильники з мінімальним відривом (51,4% проти 48,6%) здобули перемогу. Опозиція заявила про численні порушення під час голосування та про наміри оскаржити його результати в суді.

Ініціатори реформи запропонували внести 18 поправок в основний закон, які повинні суттєво розширити повноваження президента.