Рейган "перевернувся б у могилі" через симпатії республіканців до Путіна — Обама

17 грудня 11:31

За словами Обами, "РФ менша і слабша за США і не виробляє нічого, окрім нафти, газу і зброї".

 

Президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама в Білому домі заявив, що покійний колишній президент країни Рональд Рейган "перевернувся б у труні", якби дізнався про прихильність Республіканської партії щодо схвальних заяв обраного президента Дональда Трампа про президента Росії Володимира Путіна.

"Рональд Рейган перевертається в труні, бачачи, що республіканці хвалять президента Росії Володимира Путіна", – сказав Обама, передає "Радіо Свобода".

Він додав, що РФ менша і слабша за США і не виробляє нічого, окрім нафти, газу і зброї та наголосив, що водночас Москва здатна створити неприємності Вашингтону, якщо американські політики ставитимуть інтереси партії вище національних, як це роблять деякі республіканці.

Обама заявив, що спеціальні служби надали докази причетності російських хакерів до злому серверів Демократичної партії США. Він не став стверджувати, що ці хакери діяли за наказом керівництва РФ, але додав, що "в Росії не так багато рішень ухвалюється без участі Путіна".

Читайте також: Обама наказав спецслужбам надати звіт про російські кібератаки

Раніше повідомлялось, що провідні американські сенатори від Республіканської партії будуть розслідувати імовірне втручання Росії у президентські вибори у США і потенційні російські кіберзагрози американським військовим.

Раніше сім найвпливовіших сенаторів–демократів написали лист Бараку Обамі у вівторок, 29 листопада. Політики натякнули на замовчування Білим домом інформації про кібератаки російських хакерів під час президентських виборів у США, і закликали відкрити її громадськості.

Нагадаємо, в середині червня російські хакери зламали базу даних Демократичної партії США. Вони отримали доступ до бази даних, зібраної на кандидата на посаду президента США від Республіканської партії Дональда Трампа, а також змогли прочитати всі електронні листи і трафік чатів комітету. При цьому кіберзлочинці не отримали доступу до фінансової інформації або особистої інформації спонсорів партії.

За даними ЗМІ, також піддалися атакам комп'ютери і мережі інших американських політичних організацій, а також основних претендентів на пост президента США Гілларі Клінтон і Дональда Трампа.

7 жовтня Міністерство внутрішньої безпеки та Управління національної розвідки США звинуватили Росію в організації скоординованих кібератак з метою вплинути на виборчий процес у США.

15 жовтня віце-президент США Джозеф Байден повідомив про готовність Вашингтона вжити заходів проти Росії у зв'язку з тим, що, як стверджують американські офіційні особи, пов'язані з РФ хакери втручалася у президентські вибори в США.