Ракетний удар по Сирії повернув США статус "головного близькосхідного жандарма" – експерт

15 квiтня 08:00

На Близькому Сході зрозуміли, що мати Росію за союзника безглуздо.

 

Здійснивши ракетний удар по авіабазі урядових військ Сирії, президент США Дональд Трамп дав зрозуміти Кремлю, що не вважає РФ великою державою і не хоче ділити з нею світ на сфери впливу.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Віталій Федянін. За його словами, приймаючи рішення про вторгнення до Сирії, Кремль керувався амбіційною метою – новою "Ялтинською конференцією". За допомогою сирійської авантюри Москва хотіла отримати можливість креслити кордони, однак американський ракетний удар показав нездійсненність цих планів.

"Президент Трамп просто дуже прозоро натякнув Путіну, що не хоче ніякої Ялтинської конференції: в ній брали участь великі держави, а він Росію такою не вважає й просить зайняти своє місце згідно з розміром ВВП. Якби США зробили навіть сотню відповідних заяв, Москва не почула б, однак запущені паралельно "сокири" показали, що жорстка реальність усе ж таки існує, і з нею слід рахуватися", – йдеться в статті.

Автор нагадує, що Москва не раз публічно посилалася на Договір про дружбу та співробітництво між СРСР та Сирією, який передбачає, що у разі виникнення загрози для однієї з сторін країни повинні вжити заходів для її ліквідації. Кремль також розмістив у Сирії сучасні засоби ППО і заявив про повне закриття повітряного простору від "небажаних гостей". Успіх ракетного удару США, проте, показав Близькому Сходу та всьому світу неспроможність Росії бути союзником.

"Після прильоту "томагавків" на Близькому Сході, та й в усьому світі зрозуміли, що мати Росію за союзника безглуздо, а інколи - навіть небезпечно. Першими про це подумали Сирія та Іран", – вказує аналітик.

За його словами, запуск "томагавків" повернув Вашингтону статус "головного близькосхідного жандарма".

"Найбільше це потішило найближчих американських союзників у регіоні. Король Саудівської Аравії Сальман під час телефонної розмови привітав Трампа зі "сміливим рішенням" в інтересах усього регіону та світу. Аналогічні заяви зробили ОАЕ, Катар, Кувейт, Бахрейн, Ізраїль, Туреччина. Аравійські монархії просили таких ударів ще в 2013 р., після хімічної атаки у Східній Гуті", – зазначає Федянін.

Читайте також: США не планують завдавати удару по КНДР у відповідь на ядерні випробування – AP

Нагадаємо, 7 квітня військові США запустили 59 ракет по військовій базі урядових військ в Сирії, в районі провінції Хомс. Ракетний удар є відповіддю на хімічну атаку в сирійській провінції Ідліб. Президент Дональд Трамп у своєму телезверненні до нації підтвердив, що віддавав наказ про ракетний удар, пояснивши "життєво важливими інтересами національної безпеки" Сполучених Штатів.

Детальніше про політичні наслідки акції США в Сирії читайте в статті Віталія Федянина "Томагавк для Путіна" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".