Рада безпеки ООН має намір направити у Малі миротворців

01 лютого 16:45

В ООН вважають, що сили африканських армій не зможуть впоратися з ситуацією у Малі, і готують до відправки в країну 5 тисяч миротворців.

 

Рада Безпеки ООН планує направити у Малі миротворчий контингент до 5 тис. осіб, щоб підтримувати перемир'я після звільнення півночі країни від ісламістів.

Рішення про відправку миротворчої місії у Малі поки не прийнято, однак це активно обговорюється у штаб-квартирі ООН. Мова йде про контингент від 3 тис. до 5 тис. військових, повідомляють дипломатичні джерела західних інформаційних агентств, пише "КоммерсантЪ".

Після завершення операції Франції у Малі і очищення від ісламських екстремістів півночі країни миротворці ООН повинні будуть спостерігати за перемир'ям і допомагати владі в Бамако роззброювати решту бойовиків.

Ідея про розміщення миротворчого контингенту ООН у Малі була висловлена ще в минулому році, однак РБ ООН вирішила, що впоратися з ситуацією краще буде силами Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС).

Однак зараз РБ ООН обговорює можливість прямого переходу від французької операції до розміщення миротворчої місії, минаючи проміжний етап з розгортанням в Малі сил ЕКОВАС.

Нагадаємо, згідно з рішенням Ради безпеки ООН від 21 грудня 2012 року, операція африканських армій була призначена на осінь 2013 року, проте на прохання тимчасово виконуючого обов'язки президента країни Діонкунди Траоре Франції довелося втрутитися вже у січні.

За два тижні операції французькі військові за підтримки армій Чаду і Малі досягли значних успіхів, вибивши ісламістів з їхніх головних позицій на півночі країни, проте армії інших африканських країн так і не вступили в справу. !zn

Читайте також:

Французька армія відвоювала останнє великє місто на півночі Малі

Пентагон підключився до операції Франції в Малі

Країни Євросоюзу можуть направити війська у Малі

Терористи і екстремісти в Африці можуть стати прямою загрозою для Європи, побоюються в НАТО