Президент Болгарії звинуватив Росію у підготовці "гібридної війни" на Балканах – The Independent

16 листопада 12:42

За його словами, Москва хоче дестабілізувати Європу за допомогою атак проти балканських країн.

 

Росія намагається розв'язати "гібридну війну" на Балканах, щоб підірвати стабільність всієї Європи. Тому НАТО і ЄС повинні більше приділяти уваги безпеці на півострові.

Про це The Independent сказав президент Болгарії Росен Плевнелієв. Він додав, що Москва проводить масові кібератаки на комп'ютерні системи болгарського уряду і посилено "тестує" болгарський повітряний простір з часів анексії Криму минулого року на іншому боці Чорного моря.

"Найефективніший і найбезпечніший спосіб дестабілізувати Європу для Росії полягає у підриві Балкан. Тож Путін зосередився на цьому", - переконаний болгарський президент, додавши, що офіційна Софія закликає НАТО і ЄС "робити більше для нас, щоб захистити себе".

"Починаючи з 25 жовтня сайти Ради міністрів Болгарії і Центрвиборчкому зазнали серйозних і безпрецедентних атак", - сказав Плевнелієв, додавши, що підозрює у цьому непередбачувану і агресивну Росію.
"Не багато країн у світі мають можливість влаштувати такі атаки", - додав він.

Він також поскаржився, що російські військові літаки з часів анексії Криму постійно вторгаються у повітряний простір Болгарії над Чорним морем. За його словами, таких випадків за останні півтора року побільшало в 10 разів. Плевнелієв переконаний, що кібератаки і військові провокації – це ознаки "гібридної війни". Москва намагається прямими і непрямими агресивними вчинками вплинути на Захід.

Раніше видання The National Interest писало, що Росія не може розв'язати "гібридну війну", де завгодно. Крим був унікальним місцем для такої операції, оскільки тут базувався російський флот і велика кількість російських військових. Також дуже велика кількість мешканців, включно з місцевими чиновниками, симпатизували агресору. На світі більше немає місць, де всі ці фактори теж були б дійсними.

У свою чергу, президент Латвії упевнений у провалі "гібридної війни" Росії. Він зазначив, що відчуває посилення тиску з боку Росії, проте не вважає "гібридну війну" з боку Москви успішною.