Прем'єр Латвії заявив, що референдум щодо російської мови розколов країну

28 сiчня 22:55

Доповідь щодо нацбезпеки Латвії: зазначена соціальна напруженість після голосування за підвищення статусу російської мови.

 

Референдум про надання російській мові статусу другої державної розколов латвійське суспільство, говориться в доповіді прем'єр-міністра Латвії Валдіса Домбровскіса, присвяченій національній безпеці республіки.

Як зазначив Домбровскіс, під впливом збору підписів за російську мову як другу державну і референдуму, загострилися протиріччя між частинами громадськості не тільки з питання мови, але й з інших важливих питань.

На його думку, ці процеси негативно вплинули на єдність жителів країни і викликали соціальну напруженість.

Прем'єр зазначає, що латвійський інформаційний простір не забезпечує можливості ефективного звернення до всіх людей, які проживають у Латвії . Це, у свою чергу, негативно впливає на єдність суспільства, не сприяє використанню латиської мови і призводить до відособленості різних суспільних груп.

На переконання глави уряду, існуючий стан справ також сприяє формуванню різних уявлень про політичні і соціальні процеси, що відбуваються в країні.

Домбровскіс підкреслив, що інтеграцію необхідно засновувати на спільних цінностях - демократичному, вільній державі з однією державною мовою. У свою чергу, держава повинна забезпечувати права і свободи всіх жителів і їх груп, при дотриманні міжнародних стандартів.

Доповідь була поширена в понеділок, 28 січня, і включена до порядку денного засідання сейму в четвер.

Нагадаємо, референдум про статус російської мови пройшов у Латвії взимку 2012 року. Більшість громадян республіки - 74,8% - висловилися проти надання їй статусу другої державної. Підтримали ініціативу лише 24,88% виборців.

Варто також відзначити, що ідею винести це питання на референдум розглядають і в Україні. Раніше Верховна Рада затвердила скандальний закон "Про основи державної мовної політики", що передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10 відсотків. !zn

Читайте також:

Рибак не виключає, що питання про російську мову можуть винести на референдум

Українці не хочуть бачити російську мову другою державною

Латвійці відмовилися від російської мови на референдумі

У латвійському дитячому садку дітям провели "урок патріотизму" люди у формі Waffen SS (відео)