Православний патріарх вперше після розколу християнства приїде на інтронізацію Папи

18 березня 13:37

Рим в очікуванні інтронізації Папи Франциска. Вперше з 1054 року відвідає церемонію головний православний патріарх.

 

Патріарх Константинопольський Варфоломій I буде присутній на церемонії інтронізації нового Папи Римського Франциска, яка відбудеться у вівторок, 19 березня.

Таким чином, Варфоломій I стане першим православним патріархом, який відвідає месу інавгурації католицького понтифіка з 1054 року, коли відбулася схизма - розділення християнської церкви на католицьку і православну.

Як повідомив представник константинопольського патріархату Досифей Ананьостопулос, рішення Варфоломія I взяти участь в інтронізації папи стало "плодом" наростаючого діалогу між католицькою і православною церквами.

Зазначимо, що відносини між католиками і православними покращилися після Другого Ватиканського собору. Підтвердженням цього став щорічний обмін делегаціями під час свят і створення Міжнародної змішаної комісії з богословського діалогу між Церквами, яка особливо активно працювала під час понтифікату Бенедикта ХVI, який в лютому цього року відрікся від Святого престолу у зв'язку зі станом здоров'я.

Конклав, що проходив у Ватикані 12 та 13 березня, обрав 266-м Папою Римським кардинала з Аргентини, архієпископа Буенос-Айреса 76-річного Хорхе Маріо Бергольо. Римсько-католицькою церквою він буде керувати під ім'ям Франциск.

Як очікується, на інтронізацію нового Папи прибудуть високопоставлені гості зі всього світу - зокрема, спадкоємець британського престолу принц Чарльз, президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер, віце-президент США Джо Байден, король Бельгії Альберт II і його дружина королева Паола та інші.

Від України на церемонію вирушить віце-прем'єр міністр Костянтин Грищенко. !zn

Читайте також:

Папа Римський Франциск закликав віруючих до смиренності, а церкву до співчуття

Глава УГКЦ запросив папу Франциска в Україну

Греко-католики сподіваються отримати при новому Папі римському свій патріархат

Патріарх Кирило відмовився святкувати Хрещення Русі поряд з Філаретом