Порошенко вночі посварився з Путіним через бої в Дебальцевому – WSJ

17 лютого 11:41

Російський президент говорив, що добре знає всі подробиці ситуації, хоч Росія нібито й не причетна до конфлікту.

 

Атаки проросійських терористів у місті Дебальцеве ставлять під удар перемир'я, про яке лідери "Нормандської четвірки" домовилися в Мінську минулого тижня.

Ватажки бойовиків і президент Росії Володимир Путін ще на переговорах наполягали на відстрочці зупинки вогню до неділі, сподіваючись захопити до того часу місто. Однак їм це не вдалося і бої тривають і зараз. А президенти України і Росії сваряться через сутички в Дебальцевому по телефону.

Про це йдеться в статті Wall Street Journal. Оглядач видання зауважує, що місто є важливим залізничним вузлом між Донецьком і Луганськом, які захопити терористи. Тож, на думку українських військових, бойовики намагаються захопити його, аби мати змогу швидко перекидати свої загони між містами.

На переговорах в Мінську канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд наполягали на негайному припиненні вогню в Донбасі. Однак російський президент і підконтрольні йому ватажки проросійських терористів наполягали на тому, щоб перемир'я почалося вночі в неділю. Врешті-решт, Порошенко погодився на це. Однак тепер лідери Росії і України сваряться в телефонних розмовах через бої в Дебальцевому, які не вщухають через те, що бойовикам так і не вдалося захопити місто до перемир'я.

"В неділю під час окремих телефонних розмов з Ангелою Меркель і Франсуа Олландом, Володимир Путін наполягав, що українські солдати оточені в місті. А Петро Порошенко сказав, що ніякого оточення немає, а бойовики порушують перемир'я", - пише видання з посиланням на власні джерела.

Вчора вночі лідери чотирьох країн провели спільну телефонну розмову щодо боїв у Дебальцевому.

"Український і російський президенти сперечалися під час чотиристоронньої телефонної розмови за участі Меркель і Олланда. Путін намагався вдавати державника і спокійно заявляв, що він добре поінформований про події на місці, хоч і продовжував заперечувати, що Росія бере участь у війні", - йдеться в статті.

Читайте також: В районі Дебальцевого та Маріуполя йдуть бої - Семенченко

Лікарі, які лишилися в Дебальцевому разом з українськими солдатами, розповіли американському виданню, що з міста вибратися дійсно неможливо, оскільки всі шляхи замінували проросійські терористи. Всі спроби виїхати з міста закінчилися тим, що автомобілі вибухали, наїхавши на міну. Лише українським 20 солдатам дивом вдалося прорватися.

В цей же час, в уряді Німеччини повідомляють, що під час нічної телефонної розмови "нормандської четвірки" Меркель закликала Путіна вплинути на бойовиків для відводу техніки в Донбасі. Раніше прес-служба президента України повідомляла, що сторони домовилися використовувати свій вплив для відведення важкої техніки та допуску моніторингової місії ОБСЄ до Дебальцевого.