Польська прокуратура отримала "надсекретні документи" про Смоленську катастрофу

18 квiтня 22:05

Документи стосуються співробітництва польських і російських спецслужб.

 

Служба військової контррозвідки Польщі передала в прокуратуру нові документи щодо візиту в Смоленськ 10 квітня 2010 року президента Польщі, які містять інформацію про співпрацю Служби військової контррозвідки Польщі з Федеральною службою безпеки Росії, заявив голова Служби військової контррозвідки Петро Бончек, передає "Польське радіо".

Він зазначив, що найважливішими є питання про діяльність служб перед візитом, вжиті заходи безпеки, а також дії служби після 10 квітня 2010 року в осені 2015 року.

"Можна з упевненістю стверджувати, що період після 10 квітня був поворотним моментом у діяльності Служби військової контррозвідки. Якщо раніше контакти з ФСБ були службовими і дипломатичними, то після 10 квітня вони перетворилися на співробітництво, яке нагадує союз", - додав він.

Бончек також визнав, що багато експертизи, проведені в попередні роки, показали, що при організації польоту в Смоленськ відбулися порушення не тільки з боку Бюро урядової охорони і Міністерства закордонних справ, а також Служби військової контррозвідки Польщі.

Дії диспетчерів вишки "Смоленськ-Північний" призвели до ситуації, яка наблизила до катастрофи літак ТУ-154М президента Польщі Леха Качиньського, на борту якого знаходилися також представники політичної, військової та культурної еліти країни, заявив міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року, неподалік від військового аеродрому під Смоленськом в РФ розбився літак Ту-154М з польським президентом Польщі Лехом Качинським та представниками політичної, військової та культурної еліти Польщі. Загинули всі 96 чоловік, що знаходилися на борту.

Згідно з висновками Міждержавного авіаційного комітету, причиною катастрофи стали неправильні дії екіпажу. Але в 2015 році нова влада Польщі повернулися до цієї теми. А на початку березня 2016 року було відновлено розслідування за фактом аварії літака.