Польща почала розслідувати дії УПА проти поляків в часи Другої світової війни – Rzeczpospolita

01 лютого 19:23

Слідчі "Інституту національної пам'яті" Польщі розпочали кілька десятків розслідувань щодо дій українських націоналістів.

 

Попри те, що відносини між Польщею і Україною переживають потепління, відділ розслідувань польського "Інституту національної пам'яті" взявся за найбільш болючі сторінки спільної історії.

Зокрема, йдеться про розслідування дій бійців УПА проти поляків у часи Другої світової війни на Західній Україні на Волині. Про це сьогодні повідомляє Rzeczpospolita.

Польські слідчі вважають, що злочини, які вони збираються розслідувати, - це "злочини проти людства", оскільки були скоєні саме проти людей польської національності. І тому не можна залишити їх без розслідування, посилаючись на те, що минуло вже 70 років.

"З точки зору українського законодавства, ці справи вже застаріли. Тому ми не можемо розраховувати на юридичну допомогу з боку України у встановленні винних у вбивствах", - сказав слідчий Конрад Бєронь з вроцлавського слідчого відділення "Інституту національної пам'яті".

Водночас, польські слідчі обіцяють розслідувати події, в ході яких жертвами стали українці. Були проведені дослідження щодо вбивств мирних українців з боку поляків у селах Павлокома і Піскровіце, а також щодо переслідування українців через підозри у співпраці з УПА з боку спецслужб комуністичної ПНР.

9 квітня Верховна Рада України ухвалила закон "Про правовий статус і вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті". Борцями за незалежність України у XX столітті визнаються особи, які брали участь у всіх формах політичної, збройної та іншої колективної та індивідуальної боротьби за незалежність України. Закон перелічує десятки організації, починаючи від Січових стрільців, ОУН, УПА і до Народного руху. Закон зобов'язує державу та органи місцевого самоврядування надавати соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України у ХХ столітті та членам їх сімей.