Поліція Франції провела обшуки у справі про фінансування Каддафі кампанії Саркозі

28 лютого 19:24

Передбачається, що 50 млн євро, переданих Каддафі для Саркозі, відмили через банківські рахунки у Панамі і Швейцарії.

 

Французька поліція провела обшуки в екс-глави МВС країни Клода Геана у справі про фінансування покійним лівійським лідером Муаммаром Каддафі виборчої кампанії колишнього президента Ніколя Саркозі у 2007 році, повідомляє французьке видання Le Monde.

Наразі прокуратура проводить дослідче розслідування стосовно документа, у березні 2012 року опублікованого незалежним інформаційним агентством Mediapart. У документі йшлося, що Каддафі нібито передав Саркозі на його передвиборчу кампанію 50 мільйонів євро.

Як доказ інформагентство назводило на своєму сайті підписану колишнім секретарем Головного народного комітету із зовнішніх зв'язків і міжнародної співпраці Лівії Мусою Кусою постанову про надання відповідних коштів, уточнює ІТАР-ТАРС.

Слідство було розпочато після того, як колишній президент Франції звинуватив Mediapart у наклепі і подав заяву в поліцію. У січні правоохоронці допитали Зіяда Такієддіна - франко-ліванського бізнесмена, який стверджував, що має докази отримання Саркозі коштів від Каддафі. При цьому гроші нібито не були вказані у списку витрат на передвиборчу кампанію. Після цього слідчі прийняли рішення провести обшуки.

За даними Mediapart, 50 млн євро, переданих Каддафі для Саркозі, відмили через банківські рахунки в Панамі і Швейцарії. Передбачається, що швейцарський рахунок був відкритий на ім'я сестри лідера партії "Союз за народний рух" і активного учасника передвиборчої кампанії Саркозі Жана-Франсуа Копе.

- ЗМІ з'ясували, хто зрадив і "замовив" Муаммара Каддафі

Муса Куса у документі Mediapart стверджував, що постанова про підтримку виборчої кампанії Саркозі була направлена 10 грудня 2006 року раднику полковника Баширу Салеху, якого у Джамахірії називали "касиром Каддафі". Даний документ нібито був складений незабаром після переговорів, що відбулися 6 жовтня 2006 року, в яких з лівійської сторони взяв участь голова спецслужб Абдулла ас-Сенуссі і голова Лівійського фонду африканських інвестицій Башир Салех, а з французької - Зіяд Такієддін і колишній глава МВС Франції Бріс Ортеф.

Адвокат колишніх високопоставлених осіб лівійського режиму Марсель Секкальді заявив Le Monde, що щонайменше чотири людини можуть підтвердити факт передачі грошей Саркозі. Крім сина Каддафі Сейфа аль-Ісламу це колишній прем'єр-міністр Лівії Багхдаді Махмуді, Абдулла Сенуссі і колишній представник Лівії в ООН Бузід Дурда - вони могли б дати свідчення, якщо б не були ув'язненими.

Вперше відомості про те, що режим Каддафі фінансував першу президентську кампанію Ніколя Саркозі, були озвучені у березні 2011 року сином Каддафі Сейфом аль-Ісламом, коли народні заворушення у Лівії були в самому розпалі, а ООН вирішувала питання про втручання у справи країни. В інтерв'ю телеканалу Euronews він вимагав від французького президента з урахуванням його позиції щодо подій у Лівії повернути витрачені на нього кошти.

"Ми фінансували його кампанію, і у нас є докази. Ми готові розкрити всі відомості", - заявляв син Каддафі. Він уточнив, що мова йде про банківські рахунки, документи і операції з переказу грошових коштів.

Єлисейський палац категорично офіційно спростував висунуті затвердження, а Клод Геан заявив, що у Лівії не може бути ніяких доказів цього. Сам Саркозі назвав ці твердження смішними, а опублікований Mediapart документ - грандіозною фальшивкою. !zn

Читайте також:

Міжнародні правозахисники спростували офіційну версію загибелі Каддафі і опублікували шокуюче ВІДЕО

ЗМІ з'ясували, хто зрадив і "замовив" Муаммара Каддафі