Податку бути: Кіпр домовився з "трійкою" кредиторів про розмір збору з депозитів

24 березня 10:47

Уряд Кіпру все ж таки зважився ввести податок на депозити. Поки це торкнулося тільки великих вкладників найбільшого банку країни Bank of Cyprus

 

Уряд Кіпру узгодив з "трійкою" міжнародних кредиторів (Єврокомісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд) введення разового надзвичайного збору в розмірі 20% з депозитів понад 100 тисяч євро в найбільшому банку країни Bank of Cyprus. З аналогічних вкладів в інших банках країни буде знято одноразовий податок у розмірі 4%. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на високопоставлене джерело в уряді Кіпру.

Втрати українських вкладників можуть скласти близько мільярда євро. За даними ЦБ Кіпру на кінець лютого, загальна сума вкладів становила 68 мільярдів євро. З них 20 мільярдів - іноземні депозити, більшу частину яких (18 мільярдів євро) складають російські, серед іншого, і гроші російських держструктур. За оцінкою вітчизняних експертів, українські вклади в банках Кіпру становлять до 13 млрд доларів.

За підсумками чергового раунду переговорів у суботу президент Кіпру Нікос Анастасіадіс повідомив, що очікує швидке укладення угоди з партнерами по Євросоюзу за програмою порятунку країни від банкрутства.

Раніше в цей день міністр фінансів острівної держави Міхаліс Сарріс повідомив, що Кіпр може ввести "податок" у 25% з вкладів понад 100 тисяч євро в Bank of Cyprus. Тепер мова йде про збір меншого розміру.

Нагадаємо, що влада Кіпру намагається знайти спосіб зібрати 5,8 млрд євро, необхідних для отримання фінансової допомоги від "трійки" в 10 млрд євро. Раніше на цьому тижні парламент Кіпру не прийняв законопроект, який би запровадив податок на всі банківські вклади, як того вимагали в Євросоюзі.

У неділю, 24 березня, відбудеться вже четверте за тиждень позачергове засідання Єврогрупи (ради міністрів фінансів країн єврозони) з питання дозволу кіпрської кризи. Очікується, що в ньому візьме участь не тільки міністр фінансів Кіпру, але і президент республіки, який спеціально для цього прибув до Брюсселя.

Банки острова закриті до 26 березня, а ЄЦБ заявив, що після 25 числа не буде надавати їм ліквідність, якщо не буде плану їх реструктуризації.

Комісар Євросоюзу з економічних і фінансово-кредитних питань Оллі Рен заявив у суботу, що в сформованих умовах ніякого "оптимального рішення вже не може бути, залишається тільки "жорсткий вибір", слова якого наводить Reuters.

Оллі Рен сказав, що "попереду в Кіпра важкі часи", і запевнив, що республіка залишається "частиною європейської сім'ї, яка зробить все можливе для якнайшвидшої нормалізації економічної і фінансової ситуації в країні". !zn

Читайте також:

Азаров здивував, в Україні зберігати гроші надійніше, ніж на Кіпрі

Західні ЗМІ: Росія в обмін на кредит хоче військову базу на Кіпрі

Німці пригрозили закриттям кіпрських банків навічно

Росіяни готові покинути "колонізовані" міста Кіпру разом з яхтами, ікрою і горілкою "Путінка"