Північна Корея запропонувала іноземним посольствам евакуюватися з Пхеньяну

05 квiтня 16:30

Передислокувавши ракетні установки на східне узбережжя, КНДР запропонувала іноземним дипломатам евакуюватися з Пхеньяну.

 

КНДР звернулися до іноземних дипломатичних місій з пропозицією евакуювати своїх дипломатів з Пхеньяну у зв'язку із загостренням ситуації на Корейському півострові.

Отримання відповідних звернень підтвердили посольства Великобританії і Росії.

"Представник МЗС КНДР 5 квітня запропонував російській стороні розглянути питання про евакуацію співробітників посольства Росії, російська сторона прийняла цю пропозицію до відома. Цю пропозицію озвучено й іншим дипмісіям в КНДР", - повідомив прес-аташе посольства Росії в Пхеньяні Денис Самсонов.

Він зазначив, що Москва поки розмірковує.

У британському МЗС також повідомили, що отримали таке повідомлення від влади Північної Кореї.

"У повідомленні йдеться про те, що влада КНДР не зможе гарантувати безпеку посольств і міжнародних організацій в країні у разі конфлікту, починаючи з 10 квітня", - підкреслили в британському міністерстві.

У Лондоні теж ще не прийняли рішення про те, чи будуть евакуйовані співробітники посольства чи ні.

При цьому і британські, і російські експерти вважають, що питання про евакуацію посольств може бути продовженням ігри Пхеньяну у нагнітання напруженості.

Тим часом Південна Корея вивела в море два ракетних есмінця, оснащених системами протиракетної оборони, у відповідь на розміщення ракетних установок КНДР на своєму східному узбережжі.

Нагадаємо, початком чергової кризи на Корейському півострові стали треті за рахунком ядерні випробування, які КНДР провела 12 лютого 2013 року. У відповідь на ці випробування Рада Безпеки ООН 7 березня прийняла нові санкції проти країни.

Безпосереднім приводом загострення відносин між Пхеньяном і Сеулом послужили великомасштабні військові навчання Південної Кореї і США в березні 2013 року.

Пхеньян розірвав угоду про ненапад і перемир'я з Південною Кореєю, а потім заявив про вступ відносин між країнами "в стан військового часу".

КНДР також оголосила про намір намір "модернізувати і знову запустити" ядерний реактор в Йонбені.

За даними американської і південнокорейської розвідки, КНДР передислокувала ракети середньої дальності типу "Мусудан" на східне узбережжя країни.

"Перед обличчям північнокорейської провокації" Пентагон відправив на острів Гуам, де розташовані американські бази, комплекс протиракет. !zn

Читайте також:

КНДР закрила громадянам Південної Кореї доступ в спільну промзону в Кесоні

Anonymous пообіцяли знищити "збитковий режим" КНДР

США розмістили біля берегів Південної Кореї есмінець для відображення ракетних атак

КНДР "нарощує військову міць" за допомогою "фотошопу", ставши посміховиськом для Заходу