Північна Корея оголосила про проведення ядерних випробувань

24 сiчня 08:35

КНДР заявила, що готує "ядерні випробування високого рівня", напрлені проти "їхнього заклятого ворога" - США.

 

КНДР офіційно оголосила про намір провести треті ядерні випробування у відповідь на розширення санкцій ООН проти Пхеньяну.

"Ми не приховуємо, що різноманітні супутники і ракети дальньої дії, які ми продовжимо запускати, як і випробування ядерної боєголовки високого рівня, яке ми влаштуємо, направлені проти нашого заклятого ворога - Сполучених Штатів", - йдеться в повідомленні північнокорейського командування, переданому Центральним телеграфним агентством Кореї (ЦТАК).

У комітеті національної оборони КНДР підкреслили, що "зведення рахунків зі США має здійснюватися за допомогою сили, а не за допомогою слів".

Що таке "ядерне випробування високого рівня", не уточнюється.

Експерти вважають, що під час попередніх випробувань в якості начинки боєголовок використовувався плутоній, проте вважається також, що Пхеньян працює над програмою виробництва високозбагаченого урану.

Якщо експеримент відбудеться, він стане першим після приходу до влади Кім Чен Ина, молодшого сина Кім Чен Іра, який помер у грудні 2010 року.

Нагадаємо, Північна Корея раніше провела два ядерні випробування, у 2006 і 2009 роках. Обидва вони проходили незабаром після запусків ракет дальнього радіусу дії.

12 грудня 2012 року КНДР запустила ракету "Инха-3" із супутником.

Запуск засудили країни Заходу, а також Південна Корея і Японія. 22 січня Рада безпеки ООН прийняла резолюцію, якою розширила список організацій і осіб у Північній Кореї, які підпадають під введені раніше економічні санкції.

У відповідь на це міністерство закордонних справ КНДР заявило про намір нарощувати військову потужність країни і розвивати програму "ядерного стримування". !zn

Читайте також:

США посилять тиск на КНДР у зв'язку з ракетним запуском

Південна Корея заявила, що ракета КНДР здатна досягти США

КНДР пообіцяла "не залишити від Сеула каменя на камені"

КНДР офіційно проголосила себе ядерною державою