Після ядерного вибуху КНДР пригрозила "новими діями"

12 лютого 14:29

Після проведення ядерного випробування Пхеньян образився на засудження світової спільноти і пригрозив "ще більш масштабними" заходами.

 

Північна Корея попередила, що проведення 12 лютого ядерного випробування було лише "першим кроком" і влада країни готова здійснити "нові заходи" у відповідь на посилення санкцій з боку США та інших західних країн.

"Якщо США продовжать посилювати ситуацію і вороже ставитися (до КНДР), нам не залишиться нічого, крім як здійснити другий і третій ряд дій", - заявив північнокорейський МЗС, втім, не уточнивши, про які саме дії йдеться.

У відомстві також відзначили, що випробування було "заходом самозахисту" і не порушувало ніяких міжнародних норм.

Нагадаємо, 12 лютого КНДР провела треті за останні вісім років ядерні випробування. Вибух компактного ядерного заряду, потужністю, за приблизними даними, від 5 до 7 кілотонн, викликав у регіоні підземні поштовхи магнітудою 4,9.

Із засудженням дій КНДР виступили багато країн, навіть Іран. Україна як головуюча в ОБСЄ держава закликала керівництво КНДР зупинити ядерні випробування і невідкладно відновити діалог з МАГАТЕ. Південна Корея ініціювала екстрене засідання Ради безпеки ООН.

Президент США Барак Обама різко розкритикував ядерну програму Пхеньяну. Він назвав випробування "провокаційним актом", що підриває регіональну стабільність, закликав до нових санкцій проти КНДР і "швидкої відповіді" для захисту Штатів і їхніх союзників.

Нагадаємо, раніше Рада Безпеки ООН ввела санкції проти КНДР після проведених нею у 2006 і 2009 роках ядерних випробувань, вимагаючи припинити подібну діяльність і повернутися до переговорів про денуклеаризацію Корейського півострова. !zn

Читайте також:

Україна як голова ОБСЄ закликала КНДР припинити ядерні випробування

Північна Корея провела треті ядерні випробування

США готові завдати превентивного удару по Північній Кореї

КНДР пригрозила Заходу більш жорсткими заходами, ніж ядерні випробування