Переобраний президент Італії на інавгурації не стримав сліз і пригрозив відставкою

22 квiтня 23:13

87-літній Джорджо Наполітано - перший в історії президент Італії, який вдруге зайняв цей пост - у своїй інавгураційній промові відчитав які обрали його політиків.

 

Переобраний на другий термін президент Італії Джорджо Наполітано під час церемонії інавгурації розкритикував італійських депутатів і пригрозив подати у відставку, якщо політики не зможуть здійснити важливі для країни реформи.

87-літній Наполітано приніс присягу на вірність країні і її конституції на урочистій церемонії в парламенті 22 квітня.

Час від часу ковтаючи сльози, Наполітано заявив, що неохоче погодився на безпрецедентний другий термін (ніколи раніше в історії Італії одна і та ж людина не ставала президентом країни двічі), проте зробив це через "безпрецедентний політичний застій".

Наполітано різко висловив невдоволення нинішньою ситуацією в країні, звинуватив парламент у "промахах, які не можна пробачити" та вимагав формування нового уряду і термінового проведення реформ.

За словами Наполітано, парламентарі через свої промахи і недбалість не змогли під час його першого президентського терміну змінити недієздатний закон про вибори. Він додав, що ті, хто сьогодні йому аплодував під час присяги, не повинні ставитися до себе поблажливо, оскільки їх нездатність реформувати виборчу систему є неприпустимим вчинком.

Джорджо Наполітано, якому цього літа виповниться 88 років, було обрано дванадцятим президентом Італії 20 квітня в ході шостого туру голосування. За нього проголосувало 738 з 1007 вибірників.

Спочатку глава держави не збирався висувати свою кандидатуру, проте все ж таки зробив це, коли за підсумками перших турів стало зрозуміло, що жоден інший кандидат не зможе набрати необхідну для перемоги кількість голосів. Так Наполітано став першим в історії президентом Італії, обраним на другий термін.

Нагадаємо, в Італії немає уряду з лютого, коли парламентські вибори не визначили явного переможця. !zn

Читайте також:

Сильвіо Берлусконі готовий повернутися в крісло прем'єр-міністра Італії

Рекордна конфіскація: влада Італії позбавила бізнесмена-мафіозі 1,3 млрд доларів

Ліві не змогли сформувати уряд в Італії

Глава МЗС Італії пішов у відставку, не зумівши врятувати своїх співгромадян від суду в Індії