Пентагон отримав дані про застосування в Сирії хімічної зброї

25 квiтня 20:08

У американської розвідки з'явилися підстави вважати, що влада Сирії використовувала хімзброю "в незначних масштабах".

 

Міністр оборони США Чак Хейгел заявив, що американська розвідка має в своєму розпорядженні "досить достовірні дані про застосування владою Сирії хімічної зброї.

За словами голови Пентагону, повної впевненості щодо цього в американських спецслужб досі немає, але вони вважають, що уряд Башара Асада вдався до обмеженого застосування хімічної зброї, зокрема газу зарина, в невеликому обсязі.

"Сьогодні Білий дім направив лист ряду членів конгресу з приводу застосування хімічної зброї в Сирії. У листі говориться, що, на думку американської розвідки, є підстави вважати, що сірійські військові використовували хімзброю в незначних масштабах", - сказав він.

- Ізраїль заявив про застосування в Сирії хімічної зброї. Опубліковано відеодоказ

Адміністрація президента Барака Обами поспішила заявити, що така оцінка не є достовірним підтвердженням використання хімічної зброї, і таким чином не можна вважати, що Асад переступив позначену Білим домом "червону межу".

При цьому у Вашингтоні підкреслили, що повністю виключити таку можливість не можна, і необхідно отримати інформацію з більш надійних джерел.

Зауваження Хейгеля з'явилося через два дні після того, як високопоставлений офіцер армії Ізраїлю звинуватив сирійську владу в тому, що вони кілька разів застосовувала нервово-паралітичний газ зарин проти повстанців.

Нагадаємо, сирійська влада і бойовики неодноразово звинувачували один одного у використанні хімічної зброї. Наразі слідчі ООН хочуть отримати доступ на територію Сирії, щоб розслідувати ці звинувачення.

Раніше Вашингтон попереджав уряд Асада про неприпустимість використання зброї масового знищення в конфлікті з повстанцями. Президент Обама заявляв, що будь-який інцидент такого роду кардинально змінить позицію американської влади щодо можливої інтервенції в Сирію. !zn

Читайте також:

Сили НАТО готові повторити в Сирії лівійський сценарій

Башар Асад пообіцяв перемогти повстанців, навіть якщо Дамаск буде зруйновано

Сирійські повстанці розікрали сотні мільйонів, виділених Заходом на "гуманітарку"

Авангард сирійських повстанців присягнув на вірність "Аль-Каїді"