Папа римський Бенедикт XVI виступив зі своєю останньою промовою

27 лютого 15:31

На останній аудієнції Бенедикт XVI запевнив, що і після зречення не повернеться до особистого життя і "не залишить хрест".

 

Папа римський Бенедикт XVI, що йде у відставку, виступив на площі Святого Петра у Ватикані зі своєї останньою промовою як понтифік.

Послухати 85-річного главу римсько-католицької церкви, для якого 28 лютого стане останнім днем на престолі, зібралися десятки тисяч паломників.

Перед виступом Бенедикт XVI проїхав на своєму "папамобілі" крізь натовп, вітаючи присутніх, і зупинився на кілька хвилин, щоб поцілувати дитину.

Папа визнав, що часом йому було дуже важко очолювати католицьку церкву, але Бог супроводжував його на престолі протягом всіх восьми років. Він також додав, що пережив і багато радісних моментів.

"Я пішов на зречення з повним усвідомленням всієї серйозності та рідкісності подібного кроку, але і з глибоким спокоєм духа. Любити церкву означає також мати мужність здійснювати складний, вистражданий вибір, завжди маючи перед собою благо церкви, а не самих себе", - сказав понтифік.

Бенедикт XVI запевнив, що "не зійшов з хреста", незважаючи на зречення, і буде продовжувати служити Богу.

"Моє рішення відмовитися від активного виконання служіння не скасовує це. Я не повернуся до особистого життя, до життя подорожей, зустрічей, прийомів, конференцій тощо. Я не залишаю хрест, але залишаюся у новій якості розп'ятого Господа. Я не несу владу управління церквою, але в молитовному служінні залишаюся, так би мовити, в огорожі святого Петра", - сказав він.

"Я закликаю вас молитися за мене і за нового батька", - Бенедикт XVI звернувся до віруючих.

Відзначимо, що організатори папської аудієнції цього разу вирішили відмовитися від традиційного цілування руки Бенедикта XVI через кількість людей, що зібралися на площі.

"Він не хоче давати перевагу комусь із паломників", - пояснив представник Ватикану Федеріко Ломбарді. !zn