Папа Франциск відслужив свою першу великодню месу

31 березня 14:47

Послухати перше великоднє привітання Франциска зібралося 250 тис. осіб. Папа попросив Христа "перетворити смерть у життя, ненависть у любов, помсту в прощення, війну в мир".

 

Папа Римський Франциск вперше звершив урочисту месу на честь Воскресіння Христового у Ватикані і привітав католиків всього світу зі світлим святом Великодня.

Послухати першу великодню месу нового понтифіка в Рим прибули десятки тисяч паломників. На площі Святого Петра в неділю, 31 березня, зібралося більше 250 тисяч вірян.

Місце святкової служби перед головним храмом римсько-католицької церкви за традицією було прикрашене 40 тисячами тюльпанів, азалій, лілій, гвоздик та інших квітів, які вже протягом чверті століття привозять сюди на Великдень з Нідерландів.

Франциск з'явився перед своєю паствою в простому білому одязі, якому він з першого дня свого понификата надає перевагу.

У традиційному посланні Urbi et orbi ("Місту і світу") Папа закликав до миру в усьому світі". Він попросив Христа "перетворити смерть у життя, ненависть у любов, помсту в прощення, війну в світ".

Франциск закликав до якнайшвидшого вирішення конфліктів, приділивши особливу увагу Близькому Сходу, особливо Ізраїлю і Палестині, Сирії, Іраку, африканським країнам - Демократичній республіці Конго і Центральноафриканській Республіці, а також миру на Корейському півострові.

"Хай настане мир на Близькому Сході, особливо між ізраїльтянами і палестинцями. Нехай припиниться насильство в Іраку. І, звичайно ж, в Сирії, яку роздирають конфлікти. Скільки крові було пролито! Скільки ще страждань переживе вона, поки не буде знайдено політичне рішення?" - сказав він.

Папа також зазначив, що світ залишається розділеним через жадібність, егоїзм і насильство, пов'язані, зокрема, з наркотрафіком і незаконним використанням природних ресурсів.

З ранку в мікроблозі папи в Twitter з'явився запис: "Прийми воскреслого Христа в своє життя. Навіть якщо ти був далекий, зроби малий крок до Нього: Він чекає тебе з відкритими обіймами".

Цьогоріч західний християнський світ відзначає Великдень - свято воскресіння Ісуса Христа - 31 березня. Православний Великдень припадає на 5 травня.

Нагадаємо, Хорхе Марія Бергольо став першим кардиналом з Латинської Америки, обраний Папою Римським.

Він обрав ім'я Франциск на честь Святого Франциска Ассизького - італійського ченця, який жив у XIII столітті і проповідував аскетизм і турботу про бідних.

При цьому 76-літній понтифік вже порушив низку церковних традицій. Так, він став першим главою римсько-католицької церкви більш ніж за 100 років, який відмовився оселитися в папських апартаментах на території Апостольського палацу у Ватикані. Його нинішнє місце проживання - гостьова резиденція Domus Santa Martha.

Він також відмовився від спеціального "папамобіля", попросив замінити трон у своїй резиденції на крісло і став обідати в загальній їдальні. !zn

Читайте також:

Папа Римський Франциск відмовився від трону

Папа Франциск - консерватор, затятий противник абортів і одностатевих шлюбів

Глава УГКЦ запросив папу Франциска в Україну

Папа Римський Франциск закликав вірян до смиренності, а церкву до співчуття