ООН прогнозує Греції гуманітарну кризу через біженців

01 березня 18:53

В організації вважають, що Афіни не впораються з проблемою самотужки.

 

За перші два місяці 2016 року в Грецію прибули понад 130 тисяч біженців. Більшість з них застрягли в країні і не можуть продовжити прямувати в інші країни ЄС. Тож це може спричинити в Греції гуманітарну кризу.

Як повідомляє Deutsche Welle, такий невтішних прогноз озвучили в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців ООН. Як пояснив речник відомства, проблема виникла тому, що маршрут руху біженців в Німеччину, який часом називають "балканським", зараз перекрито. Австрія, Словенія і Хорватія ввели ліміт на щоденний пропуск через свій кордон, а Македонія відмовляє в пропуску на свою територію біженцям з Афганістану. Таким чином, тягар прийому мігрантів впав на плечі Греції.

"Європа стоїть на порозі рукотворної гуманітарної кризи", - сказав речник УВКБ ООН Адріан Едвардс, додавши, що в Греції може скоро не вистачити продуктів, питної води і житла, щоб хоч якось прийняти біженців.

Нещодавно біженці прорвали загородження на кордоні Греції і Македонії. В результаті македонська поліція була змушена застосувати сльозогінний газ. Силовики намагалися стримати сотні людей.

З початку року в Грецію та Італію прибуло понад 100 тисяч біженців. Згідно з інформацією МОМ, близько 20 тисяч біженців, які прибули у цьому році в Грецію, - афганці, 31 тисяча – сирійці і більше 12 тисяч – іракці. Проблема вироблення спільної міграційної політики в рамках ЄС має не тільки економічну і гуманітарну складову, але у більшою мірою фіксує політичні розбіжності, наголошує у статті для ZN.UA Олексій Коваль. Країни півночі і півдня Європи, країни "периферії" і ті, що розташовані всередині континенту, як і раніше відстоюють різні підходи. Докладніше читайте у статті Олексія Коваля "Європу накриває вал нелегальної міграції" для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".