Обама звинуватив китайську владу в фінансуванні кібер-атак на об'єкти інфраструктури США

13 березня 19:50

Американський президент зазначив, що в результаті подібних інтернет-атак американська сторона вже втратила мільярди доларів і багато промислових секретів.

 

За деякими кібератаками проти компаній і життєво важливих об'єктів інфраструктури стояла влада КНР, заявив у середу, 13 березня американський президент Барак Обама.

"Очевидним фактом є те, що останнім часом ми спостерігаємо незмінне зростання числа загроз нашій системі кібербезпеки. Деякі фінансуються владою, деякі - кримінальними елементами, - сказав Обама в інтерв'ю американському телеканалу Ей-Бі-Сі. - Ми вже досить у чіткій і жорсткій формі донесли до китайської сторони, що чекаємо від неї дотримання всіх міжнародних норм і правил".

При цьому американський президент зазначив, що в результаті подібних інтернет-атак американська сторона вже втратила мільярди доларів і багато промислових секретів.

В інтерв'ю Ен-Бі-Сі президент США рекомендував конгресу уникати "військової риторики" при обговоренні проблеми кібератак і кібершпіонажа, а також закликав конгресменів вжити заходів зі зміцнення систем кібербезпеки.

Обама також підкреслив, що США і Китай не перебувають у стані війни.

"Знаєте, одна справа, бути залученим у кібершпіонаж і влаштовувати кібератаки, і зовсім інша справа бути залученим у реальні бойові дії", - зазначив він.

- США і Китай розв'язали віртуальну війну

Китайська сторона раніше в середу заявила про намір співпрацювати з США та іншими країнами в боротьбі з хакерами. Представники китайської влади також підкреслили, що сама КНР останнім часом неодноразово піддавалася подібним атакам.

"Кіберпростір потребує правил і співпраці, а не війн. Китай готовий вести конструктивний діалог і співпрацю (в області кібербезпеки) зі світовим співтовариством, зокрема, зі США", - зазначила представник МЗС Китаю Хуа Чуньин.

Раніше США звинуватили міністерство оборони Китаю в тому, що китайська армія підтримує спрямовану проти США діяльність хакерів. Звинувачення США ґрунтувалося на інформації, яка міститься в доповіді американської компанії Mandiant. За даними компанії, атаки на американські сайти здійснювалися з китайських електронних адрес.

Міноборони Китаю згодом спростувало звинувачення уряду США, заявивши, що "твердження інтернет-компанії Mandiant про те, що китайська армія веде інтернет-шпигунство, не має під собою ніяких реальних підстав". !zn

Читайте також:

Розвідка США очікує загроз у космосі з боку Росії і Китаю

США і Китай домовилися в ООН про санкції проти КНДР

США і Китай розв'язали віртуальну війну

Виявлено кібермережу, яка стежить за урядовими організаціями