Обама оголосив про закінчення війни в Афганістані

13 лютого 07:28

Барак Обама зачитав перше після переобрання послання до конгресу. Однією з центральних тем стало припинення дорогої і непопулярної війни в Афганістані.

 

Протягом року 34 тисячі американських військових будуть виведені з Афганістану, і до кінця 2014 року війна в цій країні завершиться, оголосив президент США Барак Обама, виступаючи перед конгресом із щорічним посланням "Про становище країни".

"Ми вже повернули на батьківщину близько 33 тисяч наших військових. Навесні ми візьмемо на себе функцію підтримки, а афганські служби безпеки візьмуть керівництво щодо встановлення безпеки у країні. Протягом року ще 34 тисячі американських військових повернуться додому з Афганістану. До кінця наступного року війна в Афганістані завершиться", - запевнив Обама.

Нині невирішеним залишається ряд питань, зокрема, чи залишаться в Афганістані американські війська після 2014 року, коли країну залишать основні сили контингенту НАТО. Обамі також належить вирішити питання про обсяг і терміни фінансування афганських військових.

Крім афганського питання, центральними темами першого після переобрання звернення Обами до конгресу стали зростання економіки і створення робочих місць. Зокрема, президент підкреслив необхідність фінансування соціальних програм, повідомив про створення групи з боротьби з фінансовими злочинами, а також оголосив вимогу конгресу прийняти запропонований раніше пакет заходів щодо посилення контролю за обігом вогнепальної зброї.

Говорячи про зовнішню політику, Обама також торкнувся теми роззброєння. За словами президента, США планують продовжувати переговори з Росією про скорочення ядерних озброєнь.

Як стало відомо раніше, Обамі було представлено доповідь, підготовлену за участю Пентагону, Держдепартаменту, Ради національної безпеки і стратегічного командування США, в якій йшлося про виключення зі списку цілей для стратегічних сил США Іраку і Сирії, а також пропонувалося орієнтуватися на економічні і військові об'єкти, а не на керівництво країн. За підрахунками авторів доповіді, США необхідні від 1000 до 1100 боєголовок, у той час як угода між США і Росією дозволяє мати майже вдвічі більше.

У зверненні до конгресу Обама підкреслив, що США продовжать боротися з розповсюдженням небезпечних озброєнь. Ядерні випробування, які провів 12 лютого Пхеньян, президент знову назвав "провокацією" і підтвердив, що Вашингтон підготує на неї "жорсту відповідь".

Крім того, президент США торкнувся теми тероризму, закликавши боротися з ним не прямими військовими методами, а підтримуючи країни, в яких йде боротьба з кримінальними бандами, такими як Ємен, Лівія, Малі, Сомалі. !zn

Читайте також:

Відео з афганської війни у стилі Call of Duty прославило американського солдата

Збройове лобі у США "напало" на дочок Обами

Джон Керрі змінив на посаді держсекретаря США Гілларі Клінтон