Обама дав публічну клятву президента США

21 сiчня 19:29

Обама склав присягу президента на двох Бібліях. На одній з них у 1861 році присягав президент Лінкольн, інша належала Мартіну Лютеру Кінгу.

 

Президент США Барак Обама 21 січня склав присягу глави держави на сходах Капітолію. На публічну церемонію інавгурації зібралося близько півмільйона американців.

За кілька хвилин до полудня за місцевим часом (19:00 за Києвом) на трибуну піднявся голова Верховного суду Джон Робертс. Він попросив Обаму покласти руку на Біблію і повторювати за ним слова, які прописані в другій статті конституції.

Обама сказав: "Я, Барак Хуссейн Обама, урочисто присягаю і підтверджую, що буду чесно виконувати обов'язки президента Сполучених Штатів і буду, наскільки дозволять мої сили, оберігати, охороняти і захищати Конституцію Сполучених Штатів". До цього він за традицією, додав: "нехай допоможе мені Бог".

У своїй промові Обама, зокрема, сказав: "Ми пам'ятаємо, що нашу націю скріплює не колір шкіри або віросповідання і не наше походження. Ми унікальна нація, американцями нас робить наша прихильність ідеї, яку відображено в декларації більше двох сторіч назад. Ми вважаємо самоочевидними істини: що всі люди створені рівними і наділені Творцем певними невід'ємними правами, до яких належить право на життя, на свободу і на прагнення до щастя".

Цього разу Обама склав присягу на двох Бібліях. На одній з них у 1861 році присягав президент Авраам Лінкольн, інша належала видатному борцеві за права афроамериканців Мартіну Лютеру Кінгу, на честь якого сьогодні в США відзначається національне свято.

Трохи раніше свою клятву склав віце-президент Джозеф Байден.

Другий термін президентських повноважень Обами розпочався 20 січня. !zn

Читайте також:

Обама оприлюднив план зниження насильства в США

Барак Обама став людиною року за версією Time

Обама підтримав заборона на продаж наступальної зброї в США