Новий штам вірусу "пташиного грипу" визнали одним з найбільш смертоносних

24 квiтня 12:21

Штам H7N9 - один з найбільш смертоносних вірусів грипу, з тих, які відомі медикам. У Китаї від вірусу вже загинули 22 людини.

 

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що новий штам H7N9 "пташиного грипу" є одним з найбільш смертоносних порівняно з попередніми штамами.

Як відзначили представники ВООЗ, новий вірус легко передається до людини, що робить його більш небезпечним, ніж попередні штами, що стали причиною смерті сотень людей по всьому світу з 2003 року.

На сьогоднішній день в Китаї від вірусу загинули 22 людини.

Згідно з офіційними даними, з березня 2013 року у Китаї вірусом заразилися 108 людей. Не виключено, що насправді число жертв вище. Між тим ВООЗ відзначила, що у неї немає підстав стверджувати, що вірус передається від людини до людини. Міжнародна команда фахівців ВООЗ і уряду Китаю провела п'ятиденне розслідування на території країни, проте так і не змогла встановити здатність вірусу передаватися від людини до людини.

"Ситуація залишається досить заплутаною, складною і прогресуючою", - відзначив заступник генерального директора з питань безпеки охорони здоров'я ВООЗ Кеіжи Фукуда.

Попередній штам H5N1 "пташиного грипу", яким заразилися 45 людей у Китаї в 2003-2013 роках, призвів до смерті 30 з них.

Незважаючи на те, що число жертв нового штаму не таке високе, Фукуда підкреслив: "Це (H7N9) безсумнівно один з найбільш смертоносних вірусів грипу, з тих, які нам відомі". Дослідники схиляються до думки, що новий штам набагато легше передається від птаха до людини, ніж його попередник - H5N1, який забрав життя 371 людини по всьому світу з 2003 року.

Позитивну реакцію на нові штами вірусу показали аналізи, взяті у курей, качок і голубів з м'ясних ринків, однак у перелітних птахів ознак зараження виявлено не було. Це дає підстави вважати, що джерелом зараження є м'ясо домашньої птиці.

Хоча далеко не всі, хто заразився, безпосередньо контактували з домашніми птахами, припинення роботи пташиних ринків Шанхая (тут була зареєстрована значна частина летальних випадків), за спостереженнями фахівців, знизило число нових випадків зараження в місті. !zn

Читайте також:

Вченим вдалося створити засіб від всіх штамів грипу

США підкосив мутований вірус свинячого грипу

Вірус H5N1 після мутацій почне передаватися між людьми