Нові подробиці справи Царнаєвих: останній дзвінок старшого і "перше слово" молодшого

23 квiтня 14:05

Журналісти по крупинкам відновлюють подробиці трагедії на бостонському марафоні і полювання поліції на підозрюваних.

 

Суд над бостонським терористом Джохаром Царнаєвим, судячи з усього, стане найгучнішим процесом у США за останні роки. Поки учасники готуються, ЗМІ жадібно ловлять будь-які новини про 19-річного етнічного чеченця, що знаходиться під вартою на лікарняному ліжку.

Так, ABC News стало відомо про останній телефонний дзвінок старшого з братів, 26-річного Тамерлана Царнаєва, який помер від численних вогнепальних поранень. Незадовго до загибелі він зателефонував матері Зубейдат Царнаєвій з такими словами: "Поліція почала в нас стріляти, за нами погоня". Останні його слова перед тим, як відключився телефон, були: "Мама, я тебе люблю", - розповіла вона сама.

При цьому телеканал, передаючи ці цитати, повідомив, що Тамерлан "схлипував" (sobed). Сама Зубейдат згадує, що голос сина був "зляканим". Він також встиг сказати, що молодший Джохар теж із ним.

За словами жінки, молодший завжди слухався старшого, який - вона не приховує був ревним мусульманином. Те, що говорив Тамерлан, було для Джохара законом - "я сама їх так виховала", додала мати, підкресливши, що цьому навчають закони ісламу. Однак, як повторює Зубейдат, вона не вважає своїх синів винними, на її думку, їх підставили.

При цьому дядько братів Руслан Царні, що живе у США і вірить в їхні терористичні дії, вважає, що саме матір винна в "радикалізації" Тамерлана. За словами Руслана, вона запрошувала в будинок мусульманського проповідника, який тет-а-тет давав вказівки старшому синові на кухні. Зокрема, цей духівник вселяв йому, що вміє говорити з демонами і виганяти злих духів.

Також стали відомі свідчення власника викраденої братами машини, на якій вже після вибухів вони тікали від поліції. За словами чоловіка, близько опівночі, коли він сидів у своєму авто, до нього підійшов один з підозрюваних (до того часу влада вже розповсюдила їхні фотографії), постукав у скло. Коли той його опустив, підозрюваний зсередини відчинив дверцята і забрався всередину.

"Ти чув про бостонський вибух? Це я зробив", - сказав він. Дістав із пістолетного магазину один патрон і показав господарю машини зі словами: "Я говорю серйозно". Після чого змусив від'їхати в інше місце, де до них приєднався другий брат. Між собою підозрювані говорили іноземною мовою, розповів свідок. Він додав, що втік із машини, коли, зупинившись біля заправки, брати вийшли.

Ці свідчення були оголошені в заяві ФБР, зробленій під присягою на підтримку обвинувачення, яке в понеділок зачитали Джохару Царнаєву.

Імпровізоване судове засідання, на якому було зачитано звинувачення від особи спецагента ФБР, ретельно вивчило докази, включаючи записи з камер спостереження, що облаштували прямо в лікарні. Джохар знаходиться там у важкому, але стабільному стані.

Звинувачення стосується тільки вибухів на марафоні, повідомляє The Boston Globe. У ньому всього два пункти, але обидва серйозні і загрожують стратою - використання зброї масового ураження, що спричинило смерть, і зловмисне знищення власності, що також спричинило смерть.

Мотив злочину в документі не вказаний, залишившись однією з таємниць слідства. Зате описані деякі нові подробиці поведінки Царнаєвих до і під час вибухів.

Брати з'явилися під камерами за 11 хвилин до теракту. Спочатку вони йшли разом, один за іншим, потім розділилися. Камери показали, що за 30 секунд до першого вибуху Джохар став нібито говорити по мобільному. Після вибуху всі навколо у тривозі і замішанні стали дивитися в той бік, а Джохар єдиний в натовпі поводився абсолютно спокійно. Потім він залишив рюкзак на землі і швидко пішов геть. А через 10 секунд на цьому місці пролунав другий вибух. В результаті теракту загинули три людини, включаючи восьмирічного хлопчика, і понад 200 були поранені.

Царнаєв, який отримав поранення горла, відповідав на питання судді кивками голови, даючи зрозуміти, що розуміє суть пред'явлених йому звинувачень. Але один раз він вперше спробував заговорити: відповів "ні" на питання, чи здатний він оплатити послуги адвоката.

Раніше представники американської влади висловлювали сумнів у тому, що Царнаєв колись зможе заговорити.

Справу вирішено передати цивільному суду, а не військовому трибуналу. Деякі законодавці з числа республіканців просили адміністрацію Барака Обами оголосити Джохара Царнаєва "ворожим бойовиком", що урізало б його права. Але у Білому домі заявили, що американських громадян за законом не можна наділити таким статусом, а Царнаєв-молодший має громадянство США. Царнаєв отримав громадянство 11 вересня 2012 року. Тобто, за злою іронією, у річницю вибухів 9/11.

Прокурори тепер повинні представити журі докази і дочекатися формального звинувачувального акту. Вони також повинні вирішити, чи потрібно вимагати смертного вироку. На зважування всіх обставин за і проти може піти кілька тижнів. Якщо звинувачення збережеться з тими ж формулюваннями і загрожуватиме смертю, то суд призначить адвокатів, які мають досвід у таких справах. Ті, як правило, негайно подають різні клопотання і апеляції. !zn

Читайте також:

Царнаєв-молодший звинуватив у теракті вбитого брата

Царнаєв дав перші свідчення: брати-терористи діяли з релігійних мотивів

Джохару Царнаєву пред'явлено звинувачення: йому може загрожувати страта

Росія 2 роки тому попереджала спецслужби США про "небезпеку", що виходить від Царнаєва