"Нова ера" у Туреччині: лідер курдів Оджалан закликав соратників скласти зброю

21 березня 14:55

30-річний конфлікт між Туреччиною і курдськими націоналістами наближається до завершення. З історичною заявою виступив лідер РПК, який відбуває довічне ув'язнення.

 

Лідер Робочої партії Курдистану Абдулла Оджалан, який перебуває у в'язниці, виступив з історичним зверненням до своїх соратників із закликом скласти зброю. Очікується, що це поставить крапку у 30-річному турецько-курдському конфлікті.

"Декларація про перемир'я" Оджалана була зачитана в парламенті Туреччини турецькою і курдською мовами.

"У присутності мільйонів свідків я кажу вам... Давайте почнемо заново. Скажемо "ні" зброї і "так" політиці.... Починається нова ера. Ера політики", - йдеться в заяві Оджалана, присвяченій святкуванню Новруза (що означає для курдів настання Нового року).

Курди розраховують, що у відповідь на офіційну заяву про припинення вогню влада поверне їм конституційні права.

Курдська робоча партія була створена у 1979 році, вона намагається збройним шляхом створити незалежну державу в районі компактного проживання курдів на кордоні Туреччини з Іраком, Іраном і Сирією.

У 1980 році вона була оголошена турецьким урядом поза законом. Жертвами конфлікту за цей час стали понад 40 тисяч осіб.

Про намір лідера РПК, що відбуває ув'язнення на острові Імрали, зробити історичну заяву стало відомо на початку тижня, пише "КоммерсантЪ".

Тоді з Імрали повернулася делегація на чолі з віце-головою курдської парламентської Партії миру і демократії Селахаттіном Демірташем. Він оголосив про готовність Абдулли Оджалана закликати до завершення військових дій з боку РПК.

Свій заклик лідер РПК пояснив так: "Я хочу, щоб з війною було покінчено перш, ніж вона забере ще хоча б одне життя".

Але у нього є і особиста зацікавленість в успіху врегулювання питання. На думку турецьких експертів, Оджалан, який відбуває довічний термін з 1999 року, не втрачає надії домогтися звільнення в обмін на укладення миру.

Анкара, втім, також покладає великі надії на звернення Оджалана. Його авторитет залишається беззаперечним в очах більшості членів РПК. Це довели і події минулої осені, коли своїм зверненням, переданим під час побачення з братом Мехметом, Абдуллі Оджалану вдалося покласти кінець 70-денному масовому голодуванню курдів, які відбувають покарання у турецьких в'язницях. !zn

Читайте також:

Прем'єр Туреччини викликала міжнародний скандал, порівнявши сіонізм з фашизмом

Іран та "Хезболла" сформували у Сирії загони повстанців для підтримки Асада

У Німеччині на курдському фестивалі побили 80 поліцейських через заборонений прапор

Смертник здійснив теракт біля посольства США в Анкарі, є загиблі