Німецькі ЗМІ: син Сталіна був дезертиром і вважав радянських командирів дурнями

18 лютого 10:58

Газета Der Spiegel виявила архівні матеріали, з яких виходить, що Яків Джугашвілі добровільно здався німцям.

 

Видання Der Spiegel опублікувало матеріали німецьких архівів, з яких зробило висновок, що старший син Йосипа Сталіна Яків Джугашвілі був дезертиром і критикував керівництво Червоної Армії.

Як пише газета, посилаючись на дані з допитів, Джугашвілі називав своїх командирів нетямущими, а їхні дії - "дурними та ідіотськими".

Der Spiegel допускає, що син Сталіна хотів "зупинитися і відпочити", і сам охоче здався в полон німцям, тим самим вчинивши зраду. Як доказ цієї версії Der Spiegel наводить витяги з листа бригадного комісара Олексія Румянцева політичному керівництву Червоної Армії.

Офіційна пропаганда Радянського Союзу протягом десятиліть поширювала інформацію, що Джугашвілі, командир Червоної Армії, в 1941 році був силою захоплений нацистами під Мінськом.

"Матеріали, опубліковані Der Spiegel, доводять, що Джугашвілі не тільки охоче здався в полон німцям, але і був антисемітом, і до того ж дуже критично ставився до Червоної Армії", - пише британська The Indepemdent.

Видання наводить вислів Джугашвілі про євреїв, відзначаючи, що його дружина була єврейкою.

"Для них найважливіша річ - укладати комерційні угоди. Євреї не хочуть працювати, тому що не можуть", - цитує газета.

Якщо вірити мемуарам дочки Сталіна Світлани Аллілуєвої, її батько зневажав сина за те, що той здався німцям.

Передбачається, що перший син Сталіна Яків у 1943 році покінчив із собою в концтаборі Заксенхаузен в Оранієнбурзі у східній Німеччині, кинувшись на огорожу, по якій проходив електричний струм. !zn

Читайте також:

Кустуріца може взяти участь у зйомках фільму про молодість Сталіна-терориста

Медвєдєв засудив сталінізм, але визнав, що це були "славні сторінки історії"

Росія буде покращувати свій імідж методами радянської пропаганди