Німецькі учені зробили прогноз погоди в Центральній Європі на найближчі 10 років

27 лютого 15:40

Учені виявили залежність температури повітря в Центральній Європі від температури води у Північній Атлантиці. Це відкриває нові перспективи в прогнозуванні погоди.

 

Німецькі вчені спробували за допомогою комп'ютерної моделі здійснити середньострокове прогнозування температури повітря у Центральній Європі. Маються на увазі прогнози на термін до 10 років. Фахівці Інституту метеорології Товариства імені Макса Планка у Гамбурзі на чолі з Вольфгангом Мюллером опублікували результати своїх розрахунків у журналі Geophysical Research Letters.

Керівник проекту пояснює: "Ми проаналізували погодні дані по сезонах. І виявили при цьому сильну залежність літніх температур у Центральній Європі від температури води в північній частині Атлантики. Це відкриває зовсім нові перспективи у плані прогнозування".

Океан - величезний накопичувач тепла, що володіє високою інерційністю, а тому дуже повільно реагує на температурні імпульси. Зрозуміло, що це стосується і Північної Атлантики. Оскільки ж влітку тут переважають західні вітри, вплив океану на погоду в Європі не повинно дивувати. "Ми провели серію експериментів з середньострокового прогнозування, результати яких показують досить високий ступінь вірогідності в тому, що стосується Північної Атлантики, - говорить Вольфганг Мюллер. - Тобто сьогодні ми вже можемо досить точно передбачити тенденцію зміни температур в океані на найближчі 5-10 років".

Але далі ситуація ускладнюється. Проблема в тому, що океан постійно взаємодіє з атмосферою, а процеси, що відбуваються в атмосфері, піддаються прогнозуванню набагато гірше. "У ній дуже великий елемент випадковості, хаотичності, - пояснює учений. - В результаті прогноз, побудований на даних щодо океану, розмивається. Складання прогнозу температур на суші - завдання надзвичайно складне".

Прийнятна сьогодні точність середньострокових прогнозів поки недостатня, тому ніякого практичного значення вони не мають, визнає Вольфганг Мюллер. "Але ми, принаймні, - додає він, - змогли показати наявність явної причинного залежності між Північною Атлантикою і погодою в Центральній Європі. Нехай достовірність прогнозів сьогодні невелика, але ми рухаємося у правильному напрямку". !zn

Читайте також:

Кліматологи передбачили теплу весну і 40-градусну спеку в липні

Російські синоптики напророкували "зникнення" весни

Greenpeace назвав 14 проектів, які вже через 7 років приведуть світ до катастрофи

2012 рік став одним із найтепліших за всю історію спостережень