Німці пригрозили закриттям кіпрських банків навічно

20 березня 13:38

Кіпрські банки можуть не відкритися, вважає міністр фінансів Німеччини. На його думку, відмова парламенту ввести одноразовий податок на банківські депозити не дозволить банківській системі країни встояти.

 

Банки Кіпру, зараз тимчасово закриті, можуть взагалі не відновити роботу. Про це заявив міністр фінансів Німеччині Вольфганг Шойбле, передає MercoPress. За словами Шойбле, найбільші кіпрські банки збанкрутують, якщо не отримають антикризових грошей.

19 березня парламент Кіпру відхилив законопроект, згідно з яким усі вклади в кіпрських банках повинні були бути оподатковані одноразовим податком. Цей збір був однією з основних умов надання Кіпру антикризового кредиту з боку ЄС на 10 млрд євро. Новий розгляд законопроекту очікується в четвер, 21 березня.

Як передає Reuters, міністр фінансів Австрії Марія Фектер попередила, що Європейський Центробанк не буде фінансувати кіпрські банки вічно. Якщо влада Кіпру не розробить новий план подолання кризової ситуації, ЄЦБ перестане надавати місцевим банкам необхідну ліквідність, і ті не зможуть відкритися до кінця тижня, як передбачалося.

Банки Кіпру закриті з 18 березня: у понеділок у країні був вихідний через свята, а потім влада країни припинила роботу банків, побоюючись масового виведення коштів з депозитів через можливе введення податку на вклади. З тієї ж причини кредитним організаціям Кіпру заборонено здійснювати грошові перекази.

Тим часом, як повідомляє Bloomberg, лідери політичних партій Кіпру і президент країни сформували спеціальну технічну комісію, яка повинна розробити "План Б" щодо виходу країни з кризи.

Як повідомляє РІА Новини, кіпрська делегація привезла до Москви пропозиції про обмін часток у банках та родовищах острова на термінову фінансову допомогу, проігнорувавши відкрите невдоволення Євросоюзу рішенням парламенту країни не вводити податок на банківські вклади і новими контактами з Росією.

Вже пройшли переговори між міністром фінансів Кіпру Міхалісом Саррісом і главою Мінфіну Росії Антоном Сілуановим. Однак відчутних результатів вони не принесли.

За словами голови Мінфіну Кіпру, переговори були "дуже конструктивні і чесні", проте ні до яких остаточних домовленостей не привели.

Джерело ІТАР-ТАРС, знайоме з ситуацією, повідомило, що після переговорів з главою російського Мінфіну Сарріс відправився на зустріч з першим віце-прем'єр-прем'єром РФ Ігорем Шуваловим. Між тим прес–секретар президента Росії Дмитро Пєсков повідомив, що Володимир Путін, який раніше гостро який висловився з приводу Кіпру, приймати кіпрського гостя не буде: "Такої зустрічі в графіку у глави держави не планується". !zn

Читайте також:

Кіпр поки не зміг домовитися з Росією про порятунок своєї економіки

Кіпр шукає порятунку від дефолту в Росії

Парламент Кіпру проголосував проти податку на депозити

Колишні чиновники НБУ оцінили український капітал на Кіпрі в 12-25 млрд доларів