Найбільший теракт у США після 9/11: ФБР вивчає кадри, що відобразили момент вибухів

16 квiтня 10:34

При вибухах біля фінішної межі марафону у Бостоні три людини загинули, понад 140 поранені. Городян евакуюють, вулиці оточені поліцією. До трагедії можуть бути причетні ісламські бойовики або антиурядові екстремісти.

 

Американське ФБР очолило розслідування двох вибухів на фініші Бостонського марафону, в результаті яких три людини загинули і понад 140 були поранені. Вибухи стали найбільшою подібною трагедією на території США після терактів 11 вересня 2001 року, коли був посилений контроль над безпекою.

Правоохоронні органи намагаються вийти на зловмисників за допомогою численних фото та відеоматеріалів з місця події.

Камери зафіксували і сам момент вибуху. Бюро і поліція звернулися до очевидців з проханням повідомляти про все, що здалося підозрілим. До розслідування приєдналися ЦРУ і Національний антитерористичний центр.

- Українців серед загиблих при теракті в Бостоні немає

Поки немає ніяких явних вказівок на те, хто може стояти за вибухами і які їхні мотиви. За інформацією низки офіційних представників, є версії причетності ісламських бойовиків або американських екстремістів, які виступають проти уряду.

Як передає Reuters з посиланням на обізнані джерела на умовах анонімності, на користь "ісламістської" версії може свідчити сам сценарій атаки - одночасні вибухи пристроїв, розташованих неподалік один від одного, під час значного громадського заходу, де скупчується багато людей.

Подібну модель терактів пропагує англомовний онлайн-журнал Inspire, який, як вважається, видається єменським осередком "Аль-Каїди", що діє на Аравійському півострові. Журнал призначений для так званих "західних джихадистів" і вітає будь-які теракти, навіть "скромні". Нещодавно він публікував детальні інструкції, включаючи виготовлення бомб у домашніх умовах.

При цьому на вечір понеділка не було ніяких даних про наявність терористичної загрози - принаймні ніхто не знайшов попереджень про вибухи, які поширювалися б за якимись каналами. Також ніхто не взяв на себе відповідальність за події.

Друга, "екстремістська" версія, базується в основному на даті вибухів - вони прогриміли у День патріота, приурочений до певних битв під час війни за незалежність США, а також у день сплати податків. Ці факти дали підставу припустити, що за вибухами можуть стояти екстремісти правого крила, наприклад, антиурядові і антиподаткові активісти.

За даними CNN, слідство дало поліцейським наведення шукати темношкірого або чорного чоловіка, можливо, з іноземним акцентом, який може бути причетний до вибухів. За п'ять хвилин до них цей чоловік, одягнений у светр і з чорним рюкзаком за спиною, намагався пройти в зону, куди був дозволений прохід тільки спеціальному персоналу.

Про всяк випадок під посилену охорону в лікарні Бостона взято одного з постраждалих - саудівця, який отримав поранення ноги.

Окрім того, місцеве телебачення повідомило, що поліція провела обшук в одній із квартир у передмісті Бостона за ордером, виданим в рамках розслідування. Але ніяких деталей поки не повідомляють.

- Вибухи на марафоні в Бостоні офіційно визнано терактом

CNN наводить деякі подробиці про жертв і потерпілих від вибухів. Серед трьох загиблих - восьмирічний хлопчик, повідомляє телеканал. За даними лікарень, до них надійшли як мінімум 144 поранених, з яких 17 перебувають у критичному стані і 25 - у важкому. Як мінімум 10 пацієнтам знадобилися ампутації.

Настільки значного збитку бузаподіяно, незважаючи на те, що вибухові пристрої були малої потужності. Не виключено, що вони були начинені елементами ураження. Однак, як передав телеканал ABC, хірурги не знайшли їх у тілах постраждалих - швидше, збиток збільшився за рахунок розташованих в епіцентрі вибухів предметів.

Бомби були заховані у сміттєвих баках, встановлених по дистанції марафону. На місці вибухів не виявлено слідів вибухівки промислового виробництва, що може свідчити про її кустарне виробництво. Імовірно, бомби привели в дію дистанційно, за допомогою мобільного телефону.

За даними газети The Wall Street Journal, в околицях поліція виявила ще п'ять вибухових пристроїв, знешкоджених на місці. Приблизно через 40 хвилин після подвійного вибуху мобільний зв'язок у Бостоні було відключено, щоб виключити спрацьовування інших вибухових пристроїв. !zn

Читайте також:

Вибухи на марафоні у Бостоні офіційно визнано терактом

У жителя Європи у 19 разів більше шансів загинути при теракті, ніж у американця

"Аль-Каїда" показала прощальний запис смертників, які знищили вежі-близнюки (ВІДЕО)