NASA оцінило потужність вибуху челябінського боліда: в 30 разів потужніше Хіросіми

16 лютого 09:15

За новими оцінками NASA, розмір космічного тіла на вході становив не 15, а 17 метрів, маса - 10 тисяч тонн (попередні розрахунки давали масу в 7 тисяч тонн). Політ боліда з моменту входу в атмосферу до руйнування тривав 32,5 секунди.

 

Фахівці NASA скорегували за новими даними розрахунки параметрів космічного тіла, що впав у п'ятницю в районі Челябінська, і прийшли до висновку, що цей об'єкт був значно більшим, а викликаний ним вибух значно потужнішим, ніж вважалося раніше - 0,5 мегатонни, що в 30 разів більше потужності ядерної бомби, підірваної в Хіросімі.

За новими оцінками NASA, розмір космічного тіла на вході становив не 15, а 17 метрів, маса - 10 тисяч тонн (попередні розрахунки давали масу в 7 тисяч тонн). "Крім того, оцінку енергії, виділеної при цій події, було збільшено з 30 до 500 кілотонн", - йдеться в повідомленні. Ці оцінки були зроблені завдяки додатковим даним, отриманим з п'яти інфразвукових станцій, одна з яких розташована на Алясці, в 6,5 тисячах кілометрів від Челябінська. Інформація зі станцій свідчить, що політ боліда з моменту входу в атмосферу до руйнування тривав 32,5 секунди.

"Події такого масштабу можуть відбуватися в середньому один раз на сто років... Можна очікувати, що велика кількість метеоритів досягла землі, в даному випадку серед них можуть бути великі", - зазначив Пол Чодас, співробітник програми з дослідження навколоземних космічних об'єктів Лабораторії реактивного руху NASA.

Разом з тим, поки немає достовірних даних про знахідки уламків челябінського боліда.

У п'ятницю, 15 лютого жителі ряду регіонів Уралу спостерігали політ боліда - вогняної кулі з димним хвостом. Падіння завершилося яскравим спалахом і потужним вибухом. У Челябінську, який був близький до епіцентру, ударною хвилею було пошкоджено будівлі, вибиті близько 100 тисяч квадратних метрів скла, близько 1,2 тисячі людей звернулися по медичну допомогу. !zn

Читайте також:

Кількість постраждалих від падіння метеорита в Челябінській області зросла до 1,2 тисячі людей

Жириновський оголосив метеорит що впав на Уралі секретною американською зброєю

Над Уралом вибухнув метеорит обрушивши на землю "зоряний дощ" і налякавши жителів інопланетним вторгненням

Метеорити, подібні челябінському, падали і на території України