Національні збори Франції узаконили позбавлення громадянства за тероризм

10 лютого 05:26

Якщо сенат схвалить конституційну реформу, то позбавляти громадянства Франції зможуть і корінних французів.

 

У вівторок ввечері, 9 лютого, Національні збори Франції (нижня палата парламенту) конституційно узаконило позбавлення громадянства засуджених за тероризм. Французькі депутати більшістю проголосували за другу частину конституційної реформи, яку запропонував президент країни Франсуа Олланд.

Тепер усіх, хто був засуджений за тероризм, можуть позбавляти французького громадянства. Раніше це було можливо лише у відношенні засуджених, які мали подвійне громадянство і при цьому французький паспорт вони отримали не за народженням. Відтепер зможуть позбавляти громадянства і корінних французів. У другій частині конституційної реформи також вказуються умови, на яких фігуранти справ можуть бути позбавлені тих прав, які пов'язані з громадянством - приміром, виборчого права. Конституційна реформа повинна бути затверджена сенатом Франції.

Посилення правил щодо позбавлення громадянства зустріло в останні тижні жорстку критику. На знак незгоди з реформою в кінці січня подала у відставку французький міністр юстиції Крістіан Тобіра.

Читайте також: У Франції законом супермаркетам заборонили викидати їжу

Увечері 13 листопада в Парижі сталася серія скоординованих нападів - стрілянина на вулицях і в кафе з автоматичної зброї, вибухи, в тому числі терористів-смертників, захоплення заручників у концертному залі. В результаті атак загинули не менше 129 осіб і 352 були поранені. У той же день Франсуа Олланд виступив із зверненням, в якому повідомив про введення в країні надзвичайного стану. Пізніше президент Франції звернувся до парламенту із закликом продовжити в країні режиму надзвичайного стану на три місяці. Він також закликав до реформування конституції, щоб "влада могли діяти проти тероризму, який набув масштабів війни".