На виборах в Ісландії перемогла опозиція, яка виступає проти вступу в ЄС

28 квiтня 11:05

Парламентські вибори в Ісландії призвели до зміни керівної лівоцентристської коаліції. Відносини Рейк'явіка і Брюсселя можуть стати відчутно прохолоднішими.

 

Перемогу на парламентських виборах в Ісландії, за попередніми даними, отримала правоцентристська опозиція, яка виступає проти приєднання країни до Євросоюзу.

Керівник консервативної Партії незалежності Ісландії Бьярни Бенедіктссон вже оголосив про перемогу, заявивши, що йому дістається пост прем'єр-міністра країни.

"Партія незалежності знову закликається виконувати свій обов'язок", - сказав Бенедіктссон, висловивши готовність до переговорів про створення нової керівної коаліції.

За результатами підрахунку 33% голосів, очолювана Бенедиктссоном Партія незалежності отримує близько 20 з 63 місць у найстарішому в світі парламенті.

Ліберально-центристська Прогресивна партія, партія "Світле майбутнє" (Bright Future), а також найбільша партія керівної з 2009 року лівоцентристської коаліції - Соціал-демократичний альянс - отримують всього по дев'ять місць кожна.

Партія незалежності стояла біля керма Ісландії 18 років до світової фінансової кризи 2008 року, яка стала смертельним ударом для економіки країни. Тоді крона втратила 85 відсотків своєї вартості відносно євро і наприкінці року країна оголосила про банкрутство.

На виборах 2009 року ісландці, розчаровані правлінням Партії незалежності, віддали перевагу Соціал-демократичному альянсу.

Рейк'явік тоді прийняв рішення не рятувати банки, борги яких в 10 разів перевищували ВВП країни, і ввів тимчасове обмеження на валютні операції. Ці заходи допомогли запобігти спекулятивній атаці на валютному ринку і дозволили зосередити зусилля на підтримці місцевих підприємців і домогосподарств.

Більше того, прагнучи звільнити країну від влади міжнародних фінансів і віртуальних грошей, ісландці прийняли нову Конституцію і вирішили не повертати кошти іноземним кредиторам - Великобританії і Нідерландам.

Хоча останнім часом інфляція й безробіття в країні, чиє населення складає близько 300 тис. осіб, знизилися, у багатьох компаній і приватних осіб як і раніше залишаються великі заборгованості.

Вибори 2013 року, як очікується, призведуть до зміни лівоцентристської коаліції. У цьому випадку відносини Ісландії з ЄС можуть стати куди більш прохолодними - і Партія незалежності, і Ліберально-центристська Прогресивна партія виступають проти приєднання країни до Європейського союзу.

Ісландія є парламентською республікою. Парламент острівної держави вважається найстарішим у світі, його перше зібрання було задокументовано в 930 році. Нині в парламенті всього 63 місця. !zn

Читайте також:

В Ісландії на референдумі проголосували за конституцію, написану звичайними громадянами

Глава церкви Кіпру закликав вийти з "приреченого на розвал" Євросоюзу

Бізнесмен з Китаю хоче купити величезну ділянку в Ісландії і побудувати там курорт