На престол Нідерландів зійшов перший за 120 років король Віллем-Александр

30 квiтня 11:47

Мільйони жителів Нідерландів зібралися у столиці, щоб привітати нового монарха, після того як королева Беатрікс відреклася від престолу. Вулиці Амстердама пофарбували в помаранчевий, колір королівського дому.

 

Королева Нідерландів Беатрікс зреклася престолу на церемонії в Амстердамі, новим і першим з 1890 року королем став старший син кронпринц Оранський-Нассау Віллем-Александр.

Принц Віллем-Александр став королем відразу після того, як у Королівському палаці в центрі Амстердама його матір підписала документи про зречення від престолу. За формальною частиною йде урочиста церемонія, яка проходить у розташованій поруч з палацом Новій Церкві, побудованій в XV столітті. Під час церемонії принц Віллем-Александр присягне на вірність нідерландській конституції і народу. На заході присутні нідерландські парламентарії та члени королівських сімей зі всього світу.

Як повідомлялося раніше, на церемонію не був запрошений батько дружини майбутнього короля Максими Хорхе Соррегьєта, який займав пост міністра сільського господарства за часів правління хунти в Аргентині у 1970-1980-х роках. Через неоднозначне минуле батько принцеси раніше не був запрошений на весілля дочки у 2002 році.

Мільйони жителів країни зібралися у столиці, щоб привітати нового монарха. Вулиці Амстердама забарвилися в помаранчевий, колір королівського дому. За оцінками влади, на вулиці міста вийшли близько мільйона людей, їхню безпеку забезпечують близько 10 тисяч поліцейських, повітряний простір над містом у день церемонії закрито.

Беатрікс, якій 31 січня виповнилося 75 років, вступила на престол Нідерландів у 1980 році після зречення своєї матері королеви Юліани. Її син принц Віллем-Александр закінчив Лейденський університет, де вивчав історію. У 46-річного принца і його дружини три дочки. !zn

Читайте також:

Королева Нідерландів зреклася престолу на користь старшого сина

Британська королева подарувала доньці принца Вільяма право на престол

Королева Іспанії скасувала візит до Великобританії через суперечки навколо Гібралтару