На парламентських виборах в Італії лідирують лівоцентристи

25 лютого 17:46

Партія Сильвіо Берлусконі не змогла обігнати Демократичну партію, а третє місце сенсаційно зайняв альтернативний рух відомого коміка.

 

В Італії завершилося голосування на парламентських виборах, що тривало два дні.

Згідно з даними exit-polls телеканалу Sky TG24, у нижній палаті парламенту (палата депутатів Італії)
найбільше голосів набирає лівоцентристська Демократична партія і її кандидат у прем'єри П'єр Луїджі Берсані - 34,5%

Друге місце отримала очолювана колишнім прем'єр-міністром Сильвіо Берлусконі правоцентристська коаліція "Народ свободи" (29%).

Третє місце з 19% голосів сенсаційно посів новий "Рух 5 зірок" популярного коміка і блогера Беппе Грілло, який критикує всіх традиційних політиків і виступає за розширення індивідуальних прав і свобод, за повну відмову від будь-яких форм регулювання інтернету, пряму демократію, а також поступову відмова від інтеграції в рамках Євросоюзу.

Партії нинішнього прем'єра Маріо Монті віддали голоси 9,5% виборців. Ліву партію "Громадянська революція" підтримали 3,5% громадян Італії.

У верхній палаті парламенту (сенат) у Берсані 37% голосів, у Берлусконі - 31%, у Беппе Грілло - 16,5%.

Дані інших соціологів відрізняються несильно - на один-два відсотки.

За підсумками першого дня голосування, явка склала 55,17%. Це на 7 процентних пункти менше, ніж на попередніх виборах 2008 року.

Офіційні підсумки парламентських виборів в Італії стануть відомі не раніше 26 лютого. Як очікують експерти, їх результати можуть виявитися вирішальними для подолання внутрішніх економічних проблем країни, яка зараз знаходиться в стані глибокої економічної кризи та забезпечення стабільності єврозони. !zn