Мусульмани перемогли LEGO, змусивши керівництво компанії прийняти їхній погляд на іграшку

02 квiтня 16:08

У комплекті LEGO, присвяченому кіноепопеї "Зоряні війни", є "Палац Джабба", який своїм виглядом нагадав мусульманам знамениту мечеть Айя Софія у Стамбулі.

 

Компанія LEGO, що виробляє іграшкові конструктори, була змушена поступитися вимогам представників турецької громади Австрії, що звинуватили всесвітньо відому фірму у расизмі. Мусульмани вимагають негайно припинити продаж одного з наборів, а також публічно вибачитися за образу релігійних почуттів послідовників ісламу.

Приводом для обурення мусульман послужило те, що в комплекті LEGO, присвяченому "Зоряним війнам", є "Палац Джабба", який своїм виглядом дуже схожий на знамениту мечеть Айя Софія у Стамбулі, а також на Велику мечеть Джамма аль-Кабіра в Бейруті. Крім того, позивачі переконані, що гаморреанський вартовий з сокирою і кулеметом нагадує муедзина, що закликає до молитви, а інші персонажі азіатського походження виглядають "брехливими людьми з кримінальними схильностями".

Це зазначено у публікації британської газети The Daily Mail, яка написала, що набір Lego, про який йде мова, використовує образ персонажа "Зоряних воєн" Джабба Хатта, що проживає в палаці з куполами і сторожовими вежами, які за формою нагадують мінарети.

Початок цій кампанії поклав житель Відня, сину якого подарували цей набір. До розслідування інциденту підключилося керівництво турецького культурного товариства і його генеральний секретар Меліса Гюнес, яка вважає, що ця гра викликає сумнівні культурні асоціації.

На сайті організації позивачі називали Джабба Хатта "терористом" і стверджували, що він "курить кальян і вбиває людей". У завершенні цього тексту йдеться , що виробники іграшок могли б проявити більше відповідальності - особливо з урахуванням того факту, що є лідерами цього сегмента ринку протягом декількох десятиліть.

Окрім цього, вираз "аль-Джаббар" арабською мовою означає "Всемогутній" і використовується в якості одного з 99 доменів Аллаха у Корані. У зв'язку з цим австрійські мусульмани вважають іграшку Lego проявом "культурного расизму".

При цьому ніяких претензій до фільмів Джорджа Лукаса в організації не висловлювали.

Компанія LEGО спочатку відмовилася виконати вимоги мусульман, стверджуючи, що творці гри не збиралися відтворювати будь-які реально існуючі будівлі, в тому числі і діючі мечеті. Вони ставили за мету якомога більш точне відтворення декорацій фільму "Зоряні війни", а всі можливі алюзії слід вважати випадковою схожістю.

Однак після зустрічі з лідерами турецької громади Австрії керівництво компанії оголосило, що випуск набору буде припинено в 2014 році. Ніяких пояснень з приводу такого довгого терміну реалізації цього рішення пред'явлено не було. !zn