Молдова завершила переговори з Євросоюзом про асоціацію

16 березня 12:26

Молдова, як і Україна сподівається підписати документи щодо угоди про асоціацію наприкінці листопада 2013 року в рамках саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

 

Молдова завершила переговори з Європейським союзом щодо угоди про асоціацію. Як повідомили в молдавському уряді, таку заяву зробив виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Молдови Володимир Філат після повернення до Кишинева з Брюсселя, де проходили відповідні переговори.

Він зазначив, що 15 березня в Брюсселі завершився останній раунд переговорів щодо угоди про асоціацію між Молдовою і Євросоюзом. Філат підкреслив, що далі сторони планують скорегувати термінологічні і правові аспекти тексту угоди. Для юридично-лінгвістичного доопрацювання тексту цієї угоди сторони в найближчі тижні продовжать дискусії в рамках телефонних переговорів і під час відеоконференцій.

В.о. прем'єр-міністра також зазначив, що переговори за угодою про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі Молдови і Євросоюзу планується завершити до запланованого на червень засідання Ради зі співробітництва Молдова-ЄС. За його словами, зокрема, сторонам ще необхідно завершити переговори щодо розподілу сільського господарства. Планується, що відеоконференція для обговорення цієї теми відбудеться 26 березня.

Філат уточнив також, що 15 березня в Молдові завершила свою роботу місія ЄС за оцінкою реалізації республікою другого заключного етапу плану дій щодо лібералізації візового режиму. Експерти оцінювали виконання молдавською стороною зобов'язань у рамках чотирьох ключових тематичних блоків, що торкаються забезпечення безпеки документів, ефективного менеджменту кордонів, контролю за міграцією, боротьби із злочинністю, попередження і боротьби з трафіком людей, боротьби з корупцією, забезпечення захисту особистих даних.

В.о. прем'єр-міністра Молдови зазначив, що експерти ЄС прийшли до хороших, позитивних висновків, а 26 березня відбудеться презентація їх звіту. Планується, що остаточну оцінку рівня готовності Молдови до лібералізації візового режиму буде надано на засіданні Ради зі співпраці Молдова-ЄС.

Філат зазначив, що процес євроінтеграції Молдови "йде повним ходом", і після завершення всіх переговорів має послідувати підписання відповідних угод.

Угода про зону вільної торгівлі між Молдовою і Євросоюзом дозволить республіці збільшити експорт на 16% і підвищити валовий внутрішній продукт країни на 5,6%.

Угода про вільну торгівлю між Молдовою і ЄС передбачає подальшу лібералізацію торгівлі товарами і послугами, вільне пересування робочої сили, скорочення тарифів, технічних і нетарифних бар'єрів, кількісних обмежень та гармонізацію законодавства країни з Європейським.

Лібералізація візового режиму надасть громадянам республіки можливість вільно їздити в країни шенгенської зони без віз і перебувати там протягом трьох місяців, однак це не дає їм можливості працевлаштування.

Документи призначено було підписати наприкінці листопада 2013 року в рамках саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

Зазначимо, що Україна також чекає підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, яке буде передбачати створення зони вільної торгівлі, на саміті "Східного партнерства" у листопаді 2013 року у Вільнюсі. !zn

Читайте також:

Молдова звинуватила Україну в порушенні зобов'язань СОТ

Росія образилася на ЄС через спрощення візового режиму з Україною

Молдова залишилася без уряду

Українці Придністров'я можуть виявитися невиїзними