Минуле Папи Франциска викликало питання: ЗМІ пригадали його зв'язки з військовою хунтою

14 березня 14:21

The Guardian пише, що кардинал Хорхе Бергольо був членом аргентинської церковної ієрархії, коли католицька церква підтримувала місцеву військову диктатуру.

 

Незважаючи на урочистості у Буенос-Айресі, новина про першого Папу Римського з Латинської Америки Франциска була затьмарена давніми проблемами, пов'язаними з роллю Церкви і її нового голови у період жорстокої військової диктатури в Аргентині, пише британське видання The Guardian.

"Католицьку церкву і Папу Франциска звинувачують у мовчазній співучасті у злочинах у часи "брудної війни" - убивствах і викраденнях, скоєних хунтою, яка керувала Аргентиною з 1976 по 1983 рік", - відзначає автор.

Будучи главою єзуїтського ордена з 1973 по 1979 рік, Хорхе Бергольо був членом церковної ієрархії, коли католицька церква підтримувала військовий уряд, - пише видання. Бергольо двічі відмовлявся свідчити в суді з цього приводу.

"Головне звинувачення проти Бергольо пов'язане з викраденням двох єзуїтів - Орланда Йоріо і Франсиско Жалікса, яких схопили офіцери ВМС у травні 1976 року і тримали їх у нелюдських умовах за місіонерську діяльність, яку ті проводили у нетрях країни, що було ризикованим з політичної точки зору заняттям у ті роки", - уточнюють журналісти.

Його головним обвинувачем є журналіст Хораціо Вербітскі, який стверджує, що Бергольо зняв захист ордена з двох священиків. Бергольо називає ці звинувачення "наклепом" і стверджує, що він здійснив закулісні кроки, щоб врятувати життя обом священикам та іншим, кого він приховував від розстрільних загонів. Він стверджує, що навіть дав свої документи одному дисиденту, який був на нього схожий, щоб він зміг втекти із країни", - пише автор.

В очах декого це робить його героєм, інші налаштовані більш скептично. "Але ця проблема навряд чи зникне найближчим часом, адже досі йдуть гучні судові процеси. На цьому тижні суд Буенос-Айреса засудив "останнього диктатора" Рейнальдо Біньоне до довічного ув'язнення за злочини, пов'язані з викраденням 23 осіб, у тому числі двох вагітних жінок", - пише видання. !zn

Читайте також:

Франциск I - консерватор, затятий противник абортів і одностатевих шлюбів

Новий Папа Римський був вихованцем священика УГКЦ

Новим Папою Римським став архієпископ Буенос-Айреса Хорхе Маріо Бергольо

Бенедикт XVI стане "почесним Папою"