Марш опозиції у Венесуелі розігнали сльозоточивим газом

16 квiтня 08:59

Оголошення Ніколаса Мадуро переможцем президентських виборів опозиція Венесуели зустріла масштабними "каструльними маршами" і сутичками з поліцією.

 

Національна виборча рада Венесуели оголосила переможцем на виборах президента країни Ніколаса Мадуро, ставленика покійного голови держави Уго Чавеса.

Після цього опозиція провела у Каракасі й інших містах Венесуели так звані "каструльні марші", вимагаючи провести перерахунок голосів.

Численні прихильники кандидата опозиції Енріке Капрілеса до пізнього вечора проводили ходи, оглушливо подзвонюючи металевим посудом і час від часу запускаючи петарди. Марші призвели до паралічу руху автомобілів на низці вулиць.

В одному з районів венесуельської столиці тисячі студентів вступили у вуличну бійку з солдатами Національної гвардії, одягненими у захисне спорядження.

Правоохоронцям довелося застосувати сльозогінний газ і пластикові кулі, щоб зупинити протестуючих, що наступають на центр міста. У відповідь студенти кидали у гвардійців каміння і шматки бетону. Протести відбулися і в деяких провінційних містах. Повідомлень про постраждалих не надходило.

Сам наступник Уго Чавеса погодився з вимогами опозиції перерахувати голоси і доручив виборчій комісії перевірити всі можливі порушення. В той же час, Мадуро закликав вирішувати всі питання мирним шляхом.

Позачергові вибори президента Венесуели відбулися 14 квітня. Вони були призначені після смерті після того, як на початку березня від раку помер президент Уго Чавес. За кілька місяців до смерті Чавес заявив, що хотів би бачити Ніколас Мадуро своїм наступником.

За даними ЦВК країни, на виборах Мадуро переміг з мінімальним відривом - він набрав 50,7%, а кандидат від опозиції Енріке Капрілес отримав 49,1% голосів. !zn

Читайте також:

"Спадкоємець" Чавеса Ніколас Мадуро прийняв присягу в обхід конституції

Що чекає на Венесуелу після смерті Чавеса: прогнози експертів

Влада Венесуели розслідує версію про отруєння Чавеса "темними силами"