МАГАТЕ спростувало вибух на ядерному об'єкті в Ірані

30 сiчня 07:46

Спростування Іраном повідомлення про те, що на підземному ядерному об'єкті "Форду" нібито стався потужний вибух, "відповідає спостереженням" Міжнародного агентства з ядерної енергії.

 

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) не має даних про вибух на ядерному об'єкті в іранському Фордо, заявила офіційний представник агентства Джил Тьюдор.

Таку інформацію, широко поширену західними ЗМІ, спростував і офіційний Тегеран, заявивши, що ці повідомлення є "західною пропагандою", що переслідує мету тиску на Іран напередодні його переговорів із "шісткою" (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина).

"Ми розуміємо, чому Іран спростував повідомлення про інцидент у Фордо. Це повністю збігається з нашими спостереженнями", - сказала Тьюдор.

Раніше колишній член Корпусу вартових Ісламської революції Реза Халілі повідомив, що, за його даними, минулого понеділка на цьому об'єкті стався вибух. "В результаті вибуху, що знищив більшу частину об'єкта, 240 працівників виявилися замкненими глибоко під землею. Вибухова хвиля пошкодила будівлі у радіусі 4,5 км. Сили безпеки заборонили рух автомобілів в радіусі 24 км, протягом декількох годин після вибуху було закрито шосе Тегеран-Кум", - стверджує він.

Сам Халілі стверджує, що у 1980-х роках був завербований американськими спецслужбами.

Іран послідовно наполягає на своєму праві на збагачення урану, яке, за його твердженням, ведеться виключно в мирних цілях.

Питання про збагачення урану стало однією з головних розбіжностей на переговорах між Іраном і "шісткою", останній раунд яких минув у червні 2012 року у Москві. В даний час між Іраном і "шісткою" ведуться переговори про дату і час проведення наступного раунду.

Тегеран заявляє, що його ядерна програма переслідує виключно мирні цілі. Захід занепокоєний тим, що Тегеран, можливо, активно працює над створенням ядерної зброї. Це спонукало США і Євросоюз ввести проти Ірану економічні та фінансові санкції, які поступово посилюються.

Найбільш чутливими з них є введені обмеження на імпорт іранської нафти. На думку Заходу, скорочення надходження нафтодоларів повинно змусити Тегеран знизити інвестиції в розвиток ядерної програми.

Читайте також:

Ізраїль підтвердив вибух на іранському ядерному заводі

ЗМІ: Вибух знищив головний ядерний об'єкт Ірану

Іран звинуватив США в новій атаці за допомогою комп'ютерного вірусу Stuxnet

Побоюючись військового конфлікту, Іран уповільнив розробку ядерної зброї

Іран визнав, що не раз обманював британську розвідку, аби захистити свої ядерні об'єкти