Лукашенко сумує: Білорусь на три дні приєдналася до жалоби за Чавесом

06 березня 14:50

За оцінкою Лукашенка, Чавес був "одним із найбільших державних і громадських діячів сучасності, непохитним героєм, полум'яним патріотом і борцем за незалежність, видатним політиком, мислителем і оратором, яскравою, сильною і життєлюбною людиною".

 

У Білорусі найближчі дні будуть жалобними у зв'язку зі смертю президента Венесуели Уго Чавеса, повідомили у прес-службі глави білоруської держави.

"Республіка Білорусь приєдналася до жалобних заходів, які проходять в низці країн світу у зв'язку зі смертю венесуельського лідера", - повідомили у прес-службі.

За дорученням президента Олександра Лукашенка "з ранку 6 березня на три дні над будівлями резиденції президента Білорусі та інших держустанов по всій країні приспущені державні прапори, на всіх теле- і радіоканалах рекомендовано виключити з ефіру розважальні передачі".

Згідно з повідомленням, Лукашенко направив особисті послання родині свого Чавеса, його брата, губернаторові штату Барінас Адану Чавесу, віце-президенту Венесуели Ніколасу Мадуро і голові Національної асамблеї Діосдадо Кабельо.

Лукашенко звернувся до громадян Білорусі і міжнародної громадськості у зв'язку зі смертю Уго Чавеса зі словами скорботи і співчуття, повідомили у прес-службі Лукашенка.

"Наші серця пронизала сумна звістка: пішов з життя близький, надійний друг, наш брат, президент Боліваріанської республіки Венесуела Уго Чавес. Ми, не стримуючи сльози, сумуємо разом з венесуельським народом, оплакуючи передчасну смерть Уго Чавеса", - навели в прес-службі слова президента.

За оцінкою Лукашенка, Чавес був "одним із найбільших державних і громадських діячів сучасності, непохитним героєм, полум'яним патріотом і борцем за незалежність, видатним політиком, мислителем і оратором, яскравою, сильною і життєлюбною людиною, все життя якої було повністю і без залишку присвячене служінню Вітчизні".

"Президент Чавес сильною, твердою рукою впевнено вів рідну країну до свободи і щастя. Він був, і, я впевнений, назавжди залишиться для мільйонів людей справжнім батьком венесуельської нації, захисником бідних, знедолених і пригноблених, світочем надії і опорою демократії на південноамериканському континенті", - сказав білоруський президент.

"В особі Уго Чавеса ми втратили близьку людину і найкращого друга, який гаряче любив Білорусь і завжди простягав нам руку допомоги у важку хвилину. Спільна робота на благо Білорусі і Венесуели, теплі, людські відносини, які пов'язували нас всі ці роки, назавжди залишаться одними з найдорожчих спогадів у моєму житті", - підкреслив Лукашенко.

"Ім'я президента Венесуели Уго Чавеса Фріаса вписано золотими літерами у таблиці світової історії, його особистість і звершення тепер належать вічності. Сьогодні, в час болю і смутку, ми співчуваємо рідним і близьким Уго Чавеса, всьому народу Венесуели і клянемося пам'яттю її великого лідера втілити наші спільні задуми і плани у життя, продовжити політику дружби і взаємодопомоги, зробити все для подальшого зміцнення і розвитку співробітництва на благо обох країн", - йдеться у зверненні.

Як повідомлялося, віце-президент Венесуели Ніколас Мадуро офіційно підтвердив інформацію про смерть президента країни Уго Чавеса, який близько двох років хворів на рак. У країні оголошено семиденну жалобу. Похорони відбудуться у п'ятницю, 8 березня. !zn

Читайте також:

Що чекає на Венесуелу після смерті Чавеса: прогнози експертів

Смерть Чавеса засмутила Росію і надихнула США

У Венесуелі оголошено тижневу жалобу за Чавесом і дострокові вибори

Винними у важкій хворобі Уго Чавеса оголосили ворогів Венесуели

Після двох років боротьби з раком помер Уго Чавес