Лідер повстанців у ЦАР оголосив себе новим президентом. У країні діють французькі війська

25 березня 11:07

Самопроголошений лідер держави готовий співпрацювати з рештою чиновників в уряді. За його словами, повстанці будуть дотримуватися умов мирного договору, укладеного між урядом ЦАР і опозицією.

 

Мішель Джотодія, лідер повстанського угрупування "Селека", бойовики якого захопили столицю Центральноафриканської Республіки Бангі, в неділю оголосив себе новим президентом і заявив, що діє в рамках січневої угоди про перемир'я між владою і опозицією, передає французька радіостанція RFI.

Джотодія заявив, що бойовики діють у відповідності з угодою, укладеною між урядом республіки й представниками політичної опозиції, в тому числі представниками коаліції збройних угрупувань "Селека" 11 січня у столиці Габону Лібревіль. За угодою президент ЦАР Франсуа Бозізе залишився на своїй посаді, а новим прем'єр-міністром був призначений представник опозиції Ніколас Тьянгайє.

За словами лідера "Селеки", Тьянгайє збереже свій пост, а "вільні і прозорі вибори будуть організовані протягом трьох років", згідно з угодою.

Також самопроголошений президент заявив, що "двері відчинено" і для міністрів уряду Бозізе. "Ми прийшли не заради полювання на відьом, ми прийшли заради всіх громадян ЦАР", - додав він. Раніше влада ЦАР звинувачувала коаліцію "Селека" у порушенні умов перемир'я: так, незважаючи на досягнуті домовленості про перемир'я, повстанці відновили спроби захоплення столиці ЦАР у березні цього року.

Франція більш ніж у два рази посилила свій контингент у Центральноафриканській Республіці. 350 військовослужбовців в терміновому порядку перекинуті у Бангі з Габона. Таким чином, чисельність французьких сил у КРАЇНІ досягла 600 осіб. За останніми повідомленнями з місця подій, вони контролюють столичний аеропорт і забезпечують безпеку посольства Франції.

За даними міністерства закордонних справ, у ЦАР проживають 1250 французьких громадян, багато з яких мають подвійне громадянство. В даний час їхня евакуація з країни не планується, відзначають дипломатичні джерела. "Ніяких погроз на адресу французьких громадян не надходило", - стверджують вони. У Парижі підкреслюють, що Франція не має наміру приймать чиюсь сторону в конфлікті.

Таким чином, президент Франції Франсуа Олланд відмовився підтримувати режим Бозізе. Центральноафриканська республіка була французькою колонією. Зараз там знаходиться 1250 французьких громадян. Франція закликає своїх громадян, що знаходяться у ЦАР не залишати свої будинки.

За даними дипломатичних джерел у столиці держави, Бангі, запанувала анархія. Мародери - в числі яких як бунтівники, так і місцеві жителі, - вриваються в магазини і приватні будинки та викрадають припарковані на вулицях автомобілі. Представники бунтівників заявляють, що сили повстанців "почали займати позиції по всій території столиці, щоб відновити спокій і зупинити мародерів".

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вимагає відновити конституційний лад у Центральноафриканській республіці, де повстанці захопили столицю Бангі, а президент Франсуа Бозізе покинув країну.

Він підтвердив, що "лібервільська угода", узгоджена главами держав і урядів Економічного співтовариства центральноафриканских держав, створює найбільш придатні рамки для забезпечення тривалого миру і стабільності у країні", - йдеться в повідомленні офіційного представника глави ООН Мартіна Несіркі.

У повідомленні наголошується, що "Генеральний секретар закликає до спокою і поваги до закону. Він стурбований погіршенням гуманітарної ситуації в країні та інформацією про мародерство в столиці країни Бангі, включаючи випадки мародерства щодо власності ООН".

Також у повідомленні наголошується, що ООН вживає всіх можливих заходів із встановлення безпеки свого персоналу в Бангі, а також вимагає від влади дотримання їхніх зобов'язань у цій області.

Раніше РБ ООН засудила дії членів угрупування "Селека", що контролює регіони на півночі і сході ЦАР, яке в грудні почало наступ на столицю країни. !zn

Читайте також:

Повстанці захопили президентський палац у Центральноафриканській Республіці

Малійські повстанці відреклися від екстремізму і запропонували мирні переговори

Військова хунта Малі погодилася передати владу цивільним