Кремлівська пропаганда в Польщі і Чехії виконує військову доктрину Росії – експерти

02 лютого 17:49

Російське міжнародне ЗМІ Sputnik навмисне ігнорує думки меншості і цитує лише політиків-радикалів для підтвердження своєї позиції проти ЄС.

 

Російська інформаційна агенція Sputnik вже два роки працює в Чехії і Польщі. І впродовж всього цього часу вона популяризує точку зору Кремля на події в Європі, зокрема на війну в Україні, маніпулюючи інформацією і навмисне ігноруючи думку більшості.

Такого висновку дійшли експерти Center for European Policy Analysis у своєму звіті щодо алгоритму роботи кремлівської пропаганди за кордоном. На їхню думку, Sputnik виконує російську військову доктрину і для цього широко використовує протестний потенціал депутатів Європарламенту, налаштованих проти ЄС і демократичних урядів своїх країн.

Здебільшого це політики "лівої" і "правої" ідеології. Їхні коментарі надають ваги вигадкам російської пропаганди і дозволяють переконливіше поширювати дезінформацію.

В цей же час, Sputnik майже ніколи не цитує офіційну позицію і думки по-справжньому впливових політичних сил в Чехії та Польщі, хіба що їхні висловлювання хоч якось можна інтерпретувати і узгодити з пропагандистською тезою, що Захід нібито "корумпований, русофобський і розпадається".

"Російська кампанія дезінформації у Центральній та Східній Європі долає мовні та політичні бар'єри та використовує політиків з крайніх полюсів політичного спектру, які налаштовані проти істеблішменту для того, щоб дискредитувати західні уряди, політику та інститути такі, як ЄС та НАТО, надаючи за рахунок голосів цих політиків вагомості меседжам, які походять з Кремля", - йдеться у звіті експертів.

Тим часом, Варшава намагається боротися з російською дезінформацією. В минулому році в Польщі відібрали ліцензію у радіостанції за трансляцію пропаганди Росії.

Раніше польський історик Лукаш Адамський у своїй статті для DT.UA написав, що антиукраїнська пропаганда Путіна використовує ідеологію "чорної сотні". Як зазначає автор, Путін і його пропаганда маніпулюють історією, щоб виправдати агресію проти України.

Докладніше читайте в матеріалі Лукаша Адамського "Польсько-українські відносини - від історії не втечеш" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".