Країни БРІКС домовилися створити валютний резерв на 100 млрд доларів

27 березня 17:20

Створення валютного резерву здійснить позитивний ефект в якості запобіжного заходу, допоможе країнам БРІКС запобігти нестачі короткострокової ліквідності.

 

Країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР) домовилися про створення самоврядного валютного резерву в обсязі 100 млрд доларів для використання в надзвичайних ситуаціях, йдеться в підсумковій декларації п'ятого саміту лідерів країн БРІКС в Дурбані (ПАР).

У документі наголошується, що міністри фінансів БРІКС прийшли до висновку, що укладення угоди про створення самоврядного валютного резерву здійснить позитивний ефект в якості запобіжного заходу, допоможе країнам БРІКС запобігти нестачі короткострокової ліквідності.

Частка Росії у 100-мільярдному фонді взаємної підтримки країн БРІКС може скласти 18 млрд доларів. Про це журналістам розповів глава Мінфіну Антон Сілуанов. "Домовилися далі тему просувати, частки учасників у цих 100 млрд: близько 41 млрд - це Китай, 18 млрд - всі країни за винятком ПАР, ПАР - 5 млрд", - повідомив міністр.

"Мова йшла про 100-мільярдний фонд, для того, щоб у разі погіршення балансу країни, країни-учасники могли б надати підтримку, - повідомив Сілуанов. Він зазначив, що це не бюджетні гроші, а гроші Центральних банків, які будуть резервуватися за аналогією з Валютним фондом". Кожен банк має зарезервувати у себе частину золотовалютних резервів, які може потім направити у вигляді свопу на підтримку платіжного балансу тієї чи іншої країни.

На думку глави Мінфіну, в цьому питанні ще більше незрозумілого, ніж при створенні банку розвитку БРІКС. Тим не менше, всі країни визнають цей напрямок правильним.

БРІКС - група з п'яти розвинених країн: Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка. !zn

Читайте також:

Країни БРІКС мають намір обмежити використання долара

Валюти країн БРІК стрімко дешевшають

Путін запропонував реформувати МВФ, підсиливши роль Росії